Loopfit-Fahner

Loopfit-Fahner

donderdag 23 juni 2022 10:06

Gait analysis (Loopanalyse)

Een dynamische loopanalyse is een onderzoek naar jouw loop- en beweegpatroon met behulp van video-opnames en druk metingen.

We hebben bij Loopfit-Fahner een nieuw systeem. Het unieke van de loopband is dat deze meer dan 9000 druk sensoren heeft!

   

Bij welke klachten of prestatiedoelen is een loopanalyse effectief?

Wanneer je gaat hardlopen of wandelen, wil je dat het gemakkelijk gaat. Dat je plezier hebt en geen last krijgt van blessures. Bij beweegklachten kan er een relatie zijn tussen jouw lichaamshouding en beweegpatronen. Heb jij last van klachten in je voet, enkel, knie, heupen of rug: dan kan onze loopanalyse een effectieve methode zijn om stand van je voeten en de manier waarop je beweegt tijdens het lopen in kaart te brengen, te analyseren en te verbeteren.

Tijdens de loopanalyse volgen we elke beweging die jij maakt met behulp van onze analysesoftware, welke gekoppeld is aan een camera en de druksensoren. Hierdoor zorgt onze loopanalyse ervoor dat bewegingsuitslagen, gewrichten en spierkracht goed onderzocht worden.

 

dinsdag 22 maart 2022 14:47

Job Fahner behaald zijn bachelor!

Mei 2021 was de start van mijn opleiding kwaliteitsmanagement voetzorg. Een upgrade van het huidige HBO diploma naar NLQF6 bachelor niveau.

Nu na bijna 10 maanden, deze foto met een klein wollig roze schaapje als mascotte tijdens mijn eind presentatie. De presentatie van mijn onderzoek naar het pijn reducerende effect van therapie zolen op een intermetatarsocapitale neuropathie in de voorvoet.

Toen ik aan mijn dochter Lieke van vier vertelde dat ik het best een beetje spannend vond gaf ze me dit knuffeltje en zei ze, papa als ik het spannend vind om naar school te gaan dan zeg jij altijd: je neemt gewoon een klein knuffeltje mee in je tas en dan hoef je niet te huilen!!!

Nou Lieke! Het is gelukt! Met goed gevolg de opleiding afgerond om met de juiste skills, passie en enthousiasme mijn werk te blijven doen.

 

Door de scholing Kwaliteitsmanagement Voetzorg hebben we ingespeeld op de veranderingen binnen de voetzorg. Door de studie zijn we toegerust met vaardigheden om bij te dragen aan kwalitatieve, veilige en efficiënte (preventieve) voetzorg. Evidence based voetzorg bij diabetes en reuma zijn hierin belangrijke thema’s. Ook de ontwikkelingen van onderzoeksvaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van de studie.

We werken volgens de laatste richtlijnen en standaarden rondom voetzorg bij reumatische aandoeningen en de diabetische voet. Hierbij ligt de focus op het vroeg diagnosticeren door gebruik te maken van echografie als diagnostisch middel in het vroeg herkennen van reuma en wordt ingezet op het behandelen en het preventief voorkomen van voetklachten. Door de studie zijn we nog meer instaat om effectief interdisciplinair samen te werken om voetklachten bij chronische aandoeningen te voorkomen.

We werken veilig en volgens de geldende richtlijnen. Er worden behandelingen van de huid toegepast zoals bij hyperkeratose, rhagaden en clavi/keratomen. Ook kunnen we nagelregulatietechnieken toepassen.

 

 

dinsdag 18 januari 2022 10:05

10 GOUDEN WEETJES OVER PEESKLACHTEN

Toffe gastblog van Jordi van Zelst

 

Er is veel wat we (nog) niet weten over peesklachten, maar er zijn ook duidelijke feiten. Hieronder onze 10 GOUDEN weetjes:

1) Peesklachten verbeteren niet met rust! De pijn kan wat minder worden, maar keert snel terug als de activiteit weer word opgevoerd. De rust draagt namelijk helaas niet bij aan het opbouwen van de tolerantie van de pees tijdens belasting.

2) Ondanks er enige ontstekingswaarden te vinden zijn bij peesklachten, is het geen klassieke ontstekingsreactie. Ontstekingsremmers kunnen helpen bij heftige pijn, maar hoeven niet gebruikt te worden voor het herstel van de pees (op de lange termijn kunnen ontstekingsremmers juist schadelijk zijn).

3) Peesklachten ontstaan door vele verschillende factoren. De belangrijkste is veelal een plotselinge verandering in activiteit (bijvoorbeeld harder lopen, grotere afstanden, springen, of ineens veel tillen en/of in de tuin werken). Sommige mensen hebben een groter risico door bijv. een slechte (spier)conditie of systemische factoren als leeftijd, menopauze (hormonaal), verhoogd cholesterol, verhoogd stressniveau, slecht eten/drinken, slaap deprivatie. Maar ook bij diabetes, darm- en/of huidaandoeningen heb je helaas een verhoogd risico.

4) (Kracht)training is de best bewezen behandeling voor peesklachten. Pezen dienen progressief belast te worden, zodat ze een betere tolerantie kunnen opbouwen om de activiteiten te kunnen ondersteunen die je van ze vraagt.

5) Aanpassing van de belasting is belangrijk om de pijn onder controle te krijgen. Dit betekent veelal een kortdurende vermindering van (sport)activiteiten, opgevangen door (kracht)oefeningen en alternatieve training (fietsen, zwemmen, crosstrainer, enz.).

6) De bevindingen van beeldvorming (echo, MRI) staan niet altijd in relatie met de pijn. Afwijkingen bij mensen zonder pijn zijn namelijk ook veel voorkomend. Beeldvorming kan wel helpen om een zogenoemde gelegenheidsdiagnose van de huisarts en/of vrienden en kennissen uit te sluiten, lees: veelal is er geen sprake van een slijmbeursontsteking ;)

7) Peesklachten verbeteren zelden op de lange termijn door alleen ‘passieve behandelingen’, zoals medicatie, massage, ultrageluid, ijs, dry-needling, injectie en/of shockwave. Shockwave kan, bij langdurige klachten, naast de actieve therapie, wel bijdragen aan herstelproces. 

8) (Kracht)training dient gepersonaliseerd, op maat, te worden aangeboden. Gebaseerd op de pijn EN functie bij het individu. Er mag pijn gevoeld worden, maar niet teveel (max. 3 op een schaal van 0-10) en niet te lang aanhouden na de activiteit (let op de reactie binnen 24-48 uur).

9) Peesklachten sluipen erin, en sluipen er ook uit! Het herstel is veelal een langdurig proces. De pees herstelt langzaam, past zich gradueel aan de aangeboden belasting aan. Heb geduld en vertrouw het proces. Afsnijroutes, het proces versnellen, helpt helaas niet, ga niet te snel.

10) Zorg dat je bij de juiste professional zit. Veelal worden peesklachten niet begrepen, of ten onrechte aangezien voor een slijmbeursontsteking. Word je pijn niet minder, of je activiteiten niet beter, dan is het tijd om een goede professional te raadplegen.

“Alleen ga je snel, samen komen we verder.”

Sterkte daar en tot horens!

Sportieve groet,
Jordi 
 
Check zijn website voor meer informatie: http://jordivanzelst.blogspot.com/

Dit keer gaat het over…… een veel voorkomende klacht waar mensen mee lopen. Een verdikking aan het gewricht van de grote teen.

In vaktaal een hallux valgus genoemd. Mensen klagen over pijn,pas problemen in de schoen, roodheid en soms zwelling van de verdikking.

 

(Google afbeeldingen)

Ook bij deze veel voorkomende voet afwijking zijn er vele “raadsheren”die kunnen adviseren en internet wordt door veel mensen geraadpleegd veel “enge verhalen “over mislukte operaties doen de ronde.

Allerlei oplossingen worden aangedragen zoals: spalken om de teen recht te houden,operaties,steunzolen,speciale schoenen, enz enz. Maar…. niet elke verdikking in dit gebied is dezelfde verdikking. Ofschoon het aan de buitenzijde hetzelfde eruit ziet.

(Google afbeeldingen)

Bij Loopfit-Fahner kunnen we door gebruik te maken van medische beeldvorming en voet scans kijken wat er werkelijk aan de hand is. En ook om samen met u te bekijken wat wijsheid is in uw specifieke geval. De vuistregel is, eerst een podologische diagnose en dan pas een plan van aanpak.

dinsdag 28 september 2021 09:03

Een jaar later.....

Op 15 september is het alweer een jaar geleden dat wij verhuisden van de Peperstraat naar de Penningweg. Wat vonden wij het spannend maar wat zijn we blij deze stap gezet te hebben. Veel meer ruimte om ons heen, 3 behandelkamers waarvan 1 op de begane grond, gratis parkeren voor de deur. Al met al positief voor onze patiënten en voor ons.

vrijdag 11 juni 2021 09:34

Therapie zool gebruik

Hier kunt u de handleiding downloaden met informatie over het gebruik van therapie/steunzolen.

dinsdag 18 mei 2021 12:24

Upgrade kwalificaties

Goed nieuws over de opleiding!

NLQF (NL Qualifications Frame) is een Nederlands raamwerk voor inschaling naar niveau van alle mogelijke kwalificaties. NLQF maakt hiermee door de overheid gereguleerde kwalificaties en private kwalificaties met elkaar vergelijkbaar. Ofwel: doordat onze opleiding Registerpodologie NLQF niveau 6 behaald heeft, is het vergelijkbaar met het niveau van een hbo-bachelor opleiding, maar de student ontvangt geen bachelor diploma. Na afronding krijgt de student een diploma uitgegeven door de Academie voor Podologie. Ook kunnen kwalificaties uit 39 Europese landen met elkaar vergeleken worden door de koppeling van het nationale kwalificatieraamwerk aan het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF). Zo kan een een registerpodoloog uit Nederland in Frankrijk laten zien op welk NLQF en EQF niveau hij of zij gekwalificeerd is.

Kortom: nationale en internationale kwalificaties kunnen eenvoudig met elkaar vergeleken worden.


Lang verhaal kort: onze vernieuwde opleiding Registerpodologie is ingeschaald in het NLQF op NLQF niveau 6 en het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met het niveau alle andere hbo bachelor opleidingen (NLQF 6) die door de overheid gereguleerd worden!


 

dinsdag 18 mei 2021 11:51

Interview met de voorzitter

Mooi interview met de voorzitter van onze stichting over het belang van voetzorg.

 

INTERVIEW

dinsdag 02 februari 2021 09:03

Pijn onder de voorvoet

Pijn onder de voorvoet

Veel mensen lijden aan pijn onder de voorvoeten. In onze praktijk zien we die mensen wekelijks. Met regelmatig allerlei “hulpmiddelen” verschijnen ze bij ons. Vaak na maanden of jaren pijn, van alles al geprobeerd ,gel kussens, lapjes, schoenen met gel maar geen tot weinig pijnvermindering.

 

Biomechanische factoren (beweging)

 

De krachten die op de voorvoet worden uitgeoefend, kunnen metatarsalgie (Voorvoet pijn)  van verschillende ernst veroorzaken.

Factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld; fysieke activiteiten, leeftijd, schoenen, flexibiliteit van de tenen en morfologie (bouw) van de voorvoet. Biomechanische factoren verklaren 90% van alle gevallen van voorvoetpijn.

De metatarsale koppen (Middenvoet beentjes) zijn uitgelijnd langs een harmonieuze curve, zoals beschreven door Lelièvre.

De tenen zijn een functionele uitbreiding van de middenvoetsbeentjes. Elke functionele tekortkoming van de tenen schaadt zowel de schokabsorptie als de voortstuwing, terwijl ook de druk op de koppen van de middenvoetsbeentjes toeneemt. De hallux (grote teen) wordt aangedreven door sterke spieren en speelt een grote rol bij de voortstuwing tijdens de afzet. Beperkingen in de statische, dynamische en mechanische acties van het eerste middenvoetsbeentje zijn cruciaal bij de ontwikkeling van pijn in de overige middenvoetsbeentjes. (Bessea, 2017)

 Een complex verhaal die voeten!

                                                                                    

 

Onderzoek

Bij Loopfit-Fahner maken we eerst een analyse van het karakter van de pijn. U leest het goed , pijn kent een aantal verschillende manifestaties.

 • stekende pijn
 • scherpe pijn
 • tintelingen
 • doffe pijn
 • branderige pijn enz…

 

De “soort” pijn zegt iets over de aandoening!

We kunnen door het maken van een loopanalyse, drukmetingen, bewegingsonderzoek en medische beeldvorming de oorzaak opsporen en samen met u een plan maken welke interventie of hulpmiddel voor u van toepassing zijn.

donderdag 28 januari 2021 15:13

Shockwave therapie bij Loopfit Fahner

Shockwave therapie bij Loopfit Fahner

 

Op de donderdagmiddag kunt u bij Loopfit Fahner een afspraak maken voor shockwave therapie.

Wat is Shockwave therapie?

Een shockwave apparaat genereert geluidsgolven die zich in het lichaam voortzetten en zodoende een effect hebben op weefsel.

Shockwave therapie (ook wel 'extracorporale shockwave therapie' of 'ESWT' genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige 'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.

 

 

Hieronder enkele voorbeelden:

 • Hielspoor                                                                              
 • Peesplaatonsteking (Fasciitis plantaris)                     
 • Schoudercalcificaties
 • Tenniselleboog (Epicondylitis lateralis)                                                                                                          
 • Golferselleboog (Epicondylitis medialis)
 • Achillodynie (achillespeesklachten)
 • Shin splints (mediaal tibiaal stress syndroom)
 • Jumper’s knee
 • Slijmbeursonstekingen

 

U wordt behandeld door Joost Segers onze shockwave therapeut.

 

 

Pagina 1 van 2

Neem gerust contact op!

Podologiepraktijk
LoopFit-Fahner

Penningweg 73E
1507 DG Zaandam

Medisch Centrum
"De Vaart"

Irene Vorrinkplein 40c
1506 WR Zaandam

Medisch Centrum
Gezondplus

Stationsstraat 9
1521 DT Wormerveer

Fysio
"Witt"

Dorpsstraat 283
1531 HH Wormer