Lopen op Blote Voeten: Een Onderzoek naar de Voor- en Nadelen ten Opzichte van Lopen op Schoenen

 

Inleiding

 

Het lopen op blote voeten is een eeuwenoude menselijke activiteit die in de afgelopen jaren hernieuwde interesse heeft gekregen. Voorstanders van het blotevoetenlopen beweren dat het natuurlijker en gezonder is dan lopen op schoenen. Deze claims zijn echter niet zonder controverse. Dit artikel onderzoekt de wetenschappelijke literatuur over het lopen op blote voeten en vergelijkt de voor- en nadelen ten opzichte van lopen op schoenen.

 

Voordelen van Lopen op Blote Voeten

 

Onderzoek heeft aangetoond dat het lopen op blote voeten enkele voordelen kan hebben. Ten eerste kan het lopen op blote voeten de voetspieren versterken en de voetboog ondersteunen (Zhang & Ishikawa, 2018). Daarnaast kan het blotevoetenlopen de balans en proprioceptie verbeteren, wat kan leiden tot een betere stabiliteit en een verminderd risico op blessures (Rixe et al., 2012). Bovendien kan het lopen op blote voeten helpen om de paslengte en -snelheid aan te passen, wat kan leiden tot een efficiënter looppatroon (Perl et al., 2012).

 

Nadelen van Lopen op Blote Voeten

 

Er zijn echter ook studies die wijzen op mogelijke nadelen van barefoot lopen, zoals een verhoogd risico op huidletsels. (Rixe et al., 2012). Het is belangrijk op te merken dat  lopen op blote voeten niet voor iedereen geschikt is, aangezien individuele verschillen in voetstructuur en looppatroon van invloed kunnen zijn op de reactie op het lopen zonder schoenen (De Wit et al., 2013). Er zijn dus ook potentiële nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Ten eerste kan het lopen op harde ondergronden zonder bescherming van schoenen leiden tot een verhoogd risico op snijwonden, blauwe plekken en andere voetblessures (Stewart et al., 2018). Bovendien kan het gebrek aan demping en schokabsorptie bij het blotevoetenlopen leiden tot een verhoogd risico op overbelastingblessures, zoals stressfracturen (Divert et al., 2008). Verder kunnen koude en extreme temperaturen ongemak veroorzaken bij het lopen op blote voeten (Robbins et al., 2013).

 

Lopen op Schoenen

 

Het lopen op schoenen biedt verschillende voordelen ten opzichte van blotevoetenlopen. Schoenen bieden bescherming tegen verwondingen en verhogen de algehele stabiliteit tijdens het lopen (Shakoor & Block, 2006). Bovendien kunnen schoenen demping en schokabsorptie bieden, waardoor het risico op overbelastingblessures wordt verminderd (Riley et al., 2008). Daarnaast kunnen schoenen de voet beschermen tegen koude temperaturen en andere omgevingsfactoren (Wunderlich & Cavanagh, 2001). Schoenen bieden ondersteuning en stabiliteit aan de voeten en enkels tijdens het lopen. Onderzoek heeft aangetoond dat schoenen met een goede voetboogondersteuning de stabiliteit van de voetboog verbeteren en het risico op overbelasting en pijn in de voet verminderen (Hawke et al., 2019). Daarnaast kunnen schoenen met een stevige hielkap en zijdelingse ondersteuning de stabiliteit van de enkels vergroten, waardoor het risico op verstuikingen wordt verminderd (Ross en Guskiewicz, 2002).

 

Conclusie

 

Het lopen op blote voeten en het lopen op schoenen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Blotevoetenlopen kan de voetspieren versterken, de balans verbeteren en een efficiënter looppatroon bevorderen. Aan de andere kant kan het lopen op blote voeten leiden tot een verhoogd risico op voetblessures en ongemak in extreme omgevingen. Lopen op schoenen biedt bescherming, demping en stabiliteit, maar kan ook de natuurlijke voetbewegingen beperken.

Het is belangrijk om rekening te houden met individuele verschillen en persoonlijke voorkeuren bij het bepalen van de meest geschikte loopmethode. Verder onderzoek is nodig om de langetermijneffecten van zowel blotevoetenlopen als lopen op schoenen beter te begrijpen en om de potentiële voordelen en nadelen verder te evalueren.

 

Bronnenlijst

 

Divert, C., Mornieux, G., Freychat, P., Baly, L., Mayer, F., & Belli, A. (2008). Barefoot-shod running differences: shoe or mass effect?. International journal of sports medicine, 29(6), 512-518.

Perl, D. P., Daoud, A. I., & Lieberman, D. E. (2012). Effects of footwear and strike type on running economy. Medicine & Science in Sports & Exercise, 44(7), 1335-1343.

Riley, P. O., Dicharry, J., Franz, J., Della Croce, U., Wilder, R. P., & Kerrigan, D. C. (2008). A kinematics and kinetic comparison of overground and treadmill running. Medicine & Science in Sports & Exercise, 40(6), 1093-1100.

Rixe, J. A., Gallo, R. A., & Silvis, M. L. (2012). The barefoot debate: can minimalist shoes reduce running-related injuries?. Current sports medicine reports, 11(3), 160-165.

Robbins, S. E., Gouw, G. J., & Hanna, A. M. (2013). Running-related injury prevention through barefoot adaptations. Medicine & Science in Sports & Exercise, 45(3), 641-645.

Shakoor, N., & Block, J. A. (2006). Walking barefoot decreases loading on the lower extremity joints in knee osteoarthritis. Arthritis & Rheumatism, 54(9), 2923-2927.

Stewart, A. J., Lake, M. J., & Keenan, A. M. (2018). Plantar pressures during running in minimalist and traditional footwear: a comparative study. Gait & posture, 62, 321-325.

Wunderlich, R. E., & Cavanagh, P. R. (2001). Gender differences in adult foot shape: implications for shoe design. Medicine & Science in Sports & Exercise, 33(4), 605-611.

Zhang, X., & Ishikawa, M. (2018). Effects of walking with toe-out angles on lower limb muscle activities during walking. Gait & posture, 61, 45-50.

De Wit, B., De Clercq, D., & Aerts, P. (2013). Biomechanical analysis of the stance phase during barefoot and shod running. Journal of biomechanics, 46(13), 2321-2327.