Loopfit-Fahner

Inlays op maat

Gebruiksaanwijzing van podotherapeutische inlays

Pijnlijke voeten kunnen ontstaan door een groot aantal oorzaken. Podologiepraktijk Loopfit-Fahner heeft ervaring van 25 jaar in behandeling van voetklachten. Door het toepassen van echografie en geluidsgolven kan er onderhuids gekeken worden naar afwijkingen.

Vaak is opereren niet noodzakelijk, maar kunnen pijnlijke voeten conservatief behandeld worden.

Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door ander schoeisel te gebruiken, het aanbrengen van ortheses of therapiezolen.

Hieronder leest u over mogelijke oorzaken van pijnlijke voeten, hoe u deze zelf kunt voorkomen en in welke gevallen een (register)podoloog uw probleem kan verhelpen.

Gebruiksaanwijzing van inlays

Hieronder volgt een lijst van belangrijke punten.

 • Functionele inlays worden individueel voorgeschreven. Het maken van inlays is complex en gaat gepaard met het toepassen van verschillende technieken. Dus ga ze straks bewust passen zodat u kunt aangeven of ze voor uw gevoel anders hadden moeten zijn. Bij sommige toepassingen van inlays is het nodig dat ze in de loop der tijd aangepast worden, aan de hand van het klachtenpatroon. Aanpassingen worden dus meestal niet binnen de eerste 12 weken verricht. Wanneer een aanpassing nodig is zal uw voetkundig specialist die meestal doorvoeren bij een eventuele nacontrole. Uw inlays zijn speciaal voor u ontworpen en kunnen niet door anderen worden gedragen.
 • Als u voor het eerst op uw inlays staat kan het zijn dat het niet meteen helemaal comfortabel aanvoelt. Het gebruikte materiaal is grotendeels hard om de gewrichtjes in uw voet relatief weer in de juiste positie ten opzichte van elkaar te krijgen. Uw voet is daar (nog) niet aan gewend. U kunt in het begin nog wat last hebben van druk onder de holte van de voet. Ook de rand achter de bal van de voet voelt u in het begin goed. Verder kunt u druk voelen onder de hiel.
 • Wen geleidelijk aan uw inlays zodat uw voeten en benen de tijd hebben aan deze nieuwe mechanische stand te wennen. Gedurende de gewenningsperiode kunt u milde spierpijn voelen langs de buitenkant en achterkant van uw benen. Dat is vrij normaal en verdwijnt binnen korte tijd. Uw voetkundig specialist kan eenvoudige oefeningen voorschrijven om u hierbij te helpen.
 • Tenzij anders voorgeschreven door uw voetkundig specialist is een verstandig gewennings schema als volgt: 1 uur op de eerste dag, 2 uur op de tweede, 3 uur op de derde. Zodra u er probleemloos 4 uur op kunt lopen, bent u waarschijnlijk ook in staat er de hele dag op te lopen.
 • Wanneer u andere dan hierboven beschreven ervaringen opdoet met uw inlays, draag ze dan niet langer dan de dag ervoor en ga ze pas langer gebruiken zodra de spierpijn weer afzwakt.
 • Wanneer u moeite hebt om er langer dan drie uur op te lopen en u bent al drie weken bezig, neem dan contact op.
 • Wanneer u ook onder fysiotherapeutische behandeling staat of een oefeningsprogramma volgt van de fysiotherapeut kunt u gewoon doorgaan met de dagelijkse oefeningen en maken de inlays deel uit van het totale behandelplan.
 • Probeer in samenspraak met uw voetkundig specialist een schoen te vinden die op de goede leest gemaakt is, zodat u uw functionele inlays probleemloos in uw schoenen kunt gebruiken.
 • Functionele inlays moeten toch af en toe weer worden nagekeken. Het kan zijn dat er weer een nieuw bekledingsdek nodig is, of dat bepaalde onderdelen wat afgeplat zijn. U kunt tegen relatief geringe kosten dit soort opknapbeurten laten verrichten.
 • Sommige voettypes reageren met een stand verandering van de voet op de inlays en moeten op termijn aangepast worden.
 • Ten gevolge van de grote krachten die inwerken op de inlays komt het wel eens voor dat er scheuren ontstaan in het microkurk of in de EVA, welke bij sommige voettypes bijna onvermijdelijk is op termijn. Uw voetkundig specialist kan in uw specifieke geval een schatting maken van de levensduur van de inlays.
 • Soms piepen en kraken de inlays in de schoenen! Strooi dan een beetje talkpoeder onder de inlays.

Toch nog pijn? Neem contact op

We hopen dat het bovenstaande de meeste vragen bij u weg heeft genomen en dat u probleemloos met het behandelingsprogramma kunt beginnen.

Er kunnen altijd vragen opduiken als u al een tijdje met de inlays loopt. Schroom dan niet om even te bellen voor een afspraak.

Tot slot: bedenk dat u er misschien maanden of langer over gedaan hebt om de klachten te krijgen en dat inlays deze klachten niet van de ene op de andere dag kunnen verhelpen. Uw voeten worden met behulp van de inlays langzaam maar zeker op een meer natuurlijke manier gebruikt. Dat voelt anders en vraagt tijd om er aan te wennen.