Het belang van schoenkeuze bij voetklachten

 

Inleiding

 

Voetklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat een aanzienlijke invloed kan hebben op de kwaliteit van leven van individuen. Een belangrijke factor die kan bijdragen aan het ontstaan en de verergering van voetklachten is de keuze van schoeisel. Schoenen spelen een cruciale rol bij het bieden van bescherming, ondersteuning en comfort aan de voeten. Dit artikel onderzoekt het belang van schoenkeuze bij voetklachten. Het richt zich op de impact van schoeisel op de voetgezondheid en de preventie en behandeling van voetklachten.

 

Impact van schoenen op de voetgezondheid

 

Het dragen van ongeschikt schoeisel kan leiden tot verschillende voetproblemen en klachten. De meest voorkomende problemen zijn hallux valgus, pijnlijke eeltknobbels of likdoorns. Deze worden vaak veroorzaakt door nauwe, knellende schoenen die wrijving en druk uitoefenen op specifieke delen van de voet. Ook het dragen van schoenen met hoge hakken kan leiden tot problemen, zoals voorvoetpijn en hamertenen. Het verhoogde gewicht op de voorvoet bij het dragen van hakken kan leiden tot overmatige druk en misvormingen van de tenen.

Daarnaast kan slecht passend schoeisel ook bijdragen aan het ontstaan van andere aandoeningen, zoals eeltvorming, ingegroeide teennagels, blaren. Schoenen die te smal, te breed, te stug of te flexibel zijn, kunnen de normale voetmechanica verstoren en overmatige druk uitoefenen op bepaalde delen van de voet. Dit kan leiden tot overbelasting van de voetstructuren, waaronder de botten, gewrichten, spieren en pezen.

Preventie en behandeling van voetklachten

 

Het kiezen van geschikt schoeisel is een belangrijk aspect van preventie en behandeling van voetklachten. Bij het selecteren van schoenen moeten verschillende factoren in overweging worden genomen, zoals pasvorm, demping, ondersteuning en flexibiliteit of juist het afwikkelend vermogen van de schoen.

Ten eerste is de pasvorm van cruciaal belang. Schoenen moeten voldoende ruimte bieden voor de tenen om vrij te kunnen bewegen zonder te worden samengedrukt. Een schoen met een breed en diep genoeg teengedeelte kan helpen bij het voorkomen van drukpunten en het verminderen van de kans op likdoorns en eeltknobbels. Daarnaast is het belangrijk om schoenen te kiezen die goed aansluiten op de hiel om stabiliteit te bieden en het risico op verzwikkingen te verminderen.

 

Ten tweede is demping een belangrijke eigenschap van schoeisel, vooral bij activiteiten met een hoge impact, zoals hardlopen. Schoenen met voldoende demping kunnen schokken absorberen en de belasting op de gewrichten verminderen. Dit kan voorkomen dat overmatige druk op de voetstructuren ontstaat en kan helpen bij het voorkomen van blessures.

 

Ten derde is de ondersteuning van de voetboog een essentieel aspect bij het kiezen van schoenen. Mensen met platvoeten hebben bijvoorbeeld behoefte aan schoenen met een goede boogondersteuning om de voetboog te ondersteunen en overmatige pronatie te voorkomen. Aan de andere kant hebben mensen met een hoge voetboog mogelijk baat bij schoenen met een zachte demping om de schokabsorptie te verbeteren.

 

Ten slotte moet de flexibiliteit van schoenen in overweging worden genomen. Schoenen moeten de juiste maten van flexibiliteit bieden om de natuurlijke beweging van de voet mogelijk te maken tijdens het lopen. Te stijve schoenen kunnen de voetmechanica belemmeren, terwijl te flexibele schoenen onvoldoende ondersteuning kunnen bieden.

 

Conclusie

De keuze van schoeisel is van groot belang bij het voorkomen en behandelen van voetklachten. Ongeschikt schoeisel kan leiden tot verschillende voetproblemen en klachten, zoals likdoorns, eeltknobbels, hamertenen en voorvoetpijn. Door schoenen te kiezen die een goede pasvorm, demping, ondersteuning en de juiste maten van flexibiliteit bieden, kunnen veel van deze problemen worden voorkomen. Het is essentieel om bij het selecteren van schoenen rekening te houden met de individuele behoeften en voetstructuur. Het raadplegen van een register podoloog kan helpen bij het maken van de juiste schoenkeuze op basis van de specifieke behoeften en voetconditie van een individu.

 

Bronnen:

  1. Bowker, P., & Saltzman, C. (2017). Chapter 15: Footwear and Foot Orthotics. In Bowker’s Textbook of Limb Prosthetics (Third Edition) (pp. 407-428). American Academy of Orthopaedic Surgeons.
  2. Menz, H. B., Fotoohabadi, M. R., Wee, E., Spink, M. J., & Landorf, K. B. (2013). Footwear characteristics and foot problems in older people. Gerontology, 59(2), 164-170.
  3. Rome, K., & Ashford, R. L. (2017). Non-operative management of common foot problems in older people. Maturitas, 96, 25-34.
  4. Waaijman, R., Keukenkamp, R., de Haart, M., Polomski, W. P., & Nollet, F. (2013). Painful and paresthetic sensations in the feet of patients with longstanding diabetes mellitus. Pain Practice, 13(8), 604-610.
  5. Wearing, S. C., Smeathers, J. E., Yates, B., Sullivan, P. M., & Urry, S. R. (2014). The pathomechanics of plantar fasciitis. Sports Medicine, 44(6), 739-746.