Hielpijn: Een aandoening die vraagt om samenwerking

 

Hielpijn

Hielpijn is een veelvoorkomende klacht die vaak wordt veroorzaakt door overbelasting of verkeerd schoeisel. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen. In deze tekst zal ik me richten op twee veelgebruikte behandelingen voor hielpijn, namelijk steunzolen en shockwave therapie, en de meerwaarde van de samenwerking tussen een register podoloog en de fysiotherapeut.

 

Inlays

Steunzolen, ook wel inlegzolen genoemd, zijn speciaal ontworpen om de voet te ondersteunen en de druk op de hiel en de voorvoet te verminderen. Ze kunnen worden gebruikt om verschillende voetaandoeningen te behandelen, waaronder platvoeten, holvoeten, en hielpijn. Steunzolen zijn vooral effectief bij hielpijn veroorzaakt door overbelasting of verkeerd schoeisel, omdat ze de voet in de juiste positie houden en de druk op de hiel verminderen. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van steunzolen in combinatie met andere behandelingen, zoals fysiotherapie, effectiever kan zijn dan alleen steunzolen gebruiken (Landorf et al., 2010).

Shockwave therapie

Een andere veelgebruikte behandeling voor hielpijn is shockwave therapie. Deze therapie maakt gebruik van schokgolven om beschadigd weefsel te herstellen en de pijn te verminderen. De schokgolven worden via een apparaat op de huid aangebracht en stimuleren het genezingsproces van het weefsel. Shockwave therapie kan effectief zijn bij verschillende soorten hielpijn, waaronder hielspoor en fasciitis plantaris. Uit onderzoek blijkt dat shockwave therapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit (Speed et al., 2018).

Samenwerken

Hoewel steunzolen en shockwave therapie afzonderlijk kunnen worden gebruikt om hielpijn te behandelen, kan een combinatie van deze behandelingen vaak effectiever zijn. Dit komt omdat de behandelingen elkaar aanvullen en de voet op verschillende manieren ondersteunen. Bovendien kan de samenwerking tussen een podoloog en fysiotherapeut bijdragen aan een beter resultaat.

Een register podoloog is een specialist op het gebied van voetproblemen en kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van hielpijn. De register podoloog kan een analyse maken van de stand van de voet en eventuele afwijkingen vaststellen. Op basis van deze analyse kan de register podoloog adviseren over de juiste schoenen en steunzolen op maat maken om de voet te ondersteunen.

Door de samenwerking met een fysiotherapeut kan de behandeling van hielpijn nog effectiever worden. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld oefeningen voorschrijven om de spieren in de voet en het onderbeen te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Samen kunnen de register podoloog en fysiotherapeut een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de individuele behoefte van de patiënt.

Conclusie

Al met al zijn steunzolen en shockwave therapie twee effectieve behandelingen voor hielpijn en kan de samenwerking tussen een podoloog en een fysiotherapeut bijdragen aan een succesvolle behandeling.