Pijn onder de voorvoet

Veel mensen lijden aan pijn onder de voorvoeten. In onze praktijk zien we die mensen wekelijks. Met regelmatig allerlei “hulpmiddelen” verschijnen ze bij ons. Vaak na maanden of jaren pijn, van alles al geprobeerd ,gel kussens, lapjes, schoenen met gel maar geen tot weinig pijnvermindering.

 

Biomechanische factoren (beweging)

 

De krachten die op de voorvoet worden uitgeoefend, kunnen metatarsalgie (Voorvoet pijn)  van verschillende ernst veroorzaken.

Factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld; fysieke activiteiten, leeftijd, schoenen, flexibiliteit van de tenen en morfologie (bouw) van de voorvoet. Biomechanische factoren verklaren 90% van alle gevallen van voorvoetpijn.

De metatarsale koppen (Middenvoet beentjes) zijn uitgelijnd langs een harmonieuze curve, zoals beschreven door Lelièvre.

De tenen zijn een functionele uitbreiding van de middenvoetsbeentjes. Elke functionele tekortkoming van de tenen schaadt zowel de schokabsorptie als de voortstuwing, terwijl ook de druk op de koppen van de middenvoetsbeentjes toeneemt. De hallux (grote teen) wordt aangedreven door sterke spieren en speelt een grote rol bij de voortstuwing tijdens de afzet. Beperkingen in de statische, dynamische en mechanische acties van het eerste middenvoetsbeentje zijn cruciaal bij de ontwikkeling van pijn in de overige middenvoetsbeentjes. (Bessea, 2017)

 Een complex verhaal die voeten!

Onderzoek

Bij Loopfit-Fahner maken we eerst een analyse van het karakter van de pijn. U leest het goed , pijn kent een aantal verschillende manifestaties.

  • stekende pijn
  • scherpe pijn
  • tintelingen
  • doffe pijn
  • branderige pijn enz…

 

De “soort” pijn zegt iets over de aandoening!

We kunnen door het maken van een loopanalyse, drukmetingen, bewegingsonderzoek en medische beeldvorming de oorzaak opsporen en samen met u een plan maken welke interventie of hulpmiddel voor u van toepassing zijn.