Hardlopen is in Nederland nog steeds een van de meest populaire sporten.

Het aanbod van hardloopschoenen en de verschillen hierin is groot en dit kan het voor een beginnende hardloper moeilijk maken om de juiste schoen te kiezen. 

De vraag die ik regelmatig hoor in mijn praktijk, wat voor een schoen adviseert u?

 

Meestal laat ik de vraag een paar minuten zweven om vervolgens met een goed advies te komen…..een schoen die lekker zit!? 

De meeste patiënten kijken me dan wat bedenkelijk aan om vervolgens de vraag te verduidelijken.

Ik bedoel, moet ik zo’n blok erin of juist niet? Of moet ik op blote voeten gaan hardlopen?

Je leest het al, veel vragen en onduidelijkheden omtrent hardloopschoenen.

 

Een veelgebruikte manier om hardloopschoenen aan te meten is op basis van het type voet, een hoge mediale boog, een lage mediale boog of een neutrale/normale mediale voetboog. 

Vanuit de historie is altijd gebruikgemaakt van deze drie voettypen en de hierbij horende schoen, maar waar deze theorie op gebaseerd is blijft onduidelijk. (of ik heb er geen weet van)

Toch blijven Veel lopers hun schoenen kopen in een hardloop speciaal zaak en laten zich via loopbandtesten, footscans adviseren welk type schoen voor hen het beste is. Want stel dat je een verkeerd paar schoenen koopt dan loop je een verhoogd risico op blessures en dat wil je koste wat kost voorkomen, toch?

 

Professor Benno M Nigg stelt dat het maken van een loopanalyse of op basis van voettype hardloopschoenen aanmeten, weinig tot geen nut heeft. 

Nigg, professor emeritus aan de universiteit van Calgary en een wereldwijde autoriteit op het vlak van biomechanica met onder meer veel publicaties over sportschoenen op zijn naam, is van mening dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat een ‘aangemeten’ hardloopschoen blessures voorkomt. http://bjsm.bmj.com/content/early/2015/07/28/bjsports-2015-095054?sid=533ee525-30b1-4b81-b6c8-f621d85f7e6f

 

Ik hoor je denken…maar wat is dan wel de manier om de voor mij perfecte schoen te vinden!?

Betekent dat nu dat het niet uitmaakt welke schoenen je aantrekt? 

Het is wel degelijk van belang de juiste schoen te kiezen en je te laten adviseren door een specialist.  Maar de criteria voor het kiezen van de juiste schoen moet volgens Nigg en verschillende andere onderzoeken liggen bij het loopcomfort en niet bij bescherming zoals de loopschoen fabrikanten ons willen doen geloven.

Uit veel onderzoek komt maar een criteria duidelijk naar voren. COMFORT. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek t.a.v. hardloopschoenen is nog veel onduidelijk als het gaat om blessures en er zal in de komende jaren hopelijk meer onderzoek komen.

Voor nu is het belangrijk dat u zich realiseert dat hardloopblessures multi factoren hebben en dat alleen een schoen dit niet kan voorkomen.