Gecertificeerde steunzolen voor werkschoenen

Negen op de tien dragers van veiligheidsschoenen draagt de schoenen zoals de fabrikant ze gemaakt heeft. Maar er is ook een groep die andere, aangepaste inlegzolen nodig heeft. Dit kunnen standaard inlegzolen zijn maar ook orthopedische steunzolen.
Op zich niks mis mee zolang de andere steunzool het loopcomfort ten goede komt, zou u denken. Maar er komt meer bij kijken dan alleen uw loopcomfort. In deze informatie leggen wij u uit wat het wettelijk kader is van veiligheidsschoenen, wat de gevolgen zijn als u van dit wettelijke kader afwijkt en uiteraard bieden wij u ook een oplossing.

Wetgeving voor werkschoenen en veiligheidsschoenen

In Europa zijn er richtlijnen opgesteld voor veiligheidsschoenen. Deze zijn gebundeld in de EN ISO 20345 (EN345). Hierin wordt bepaald waaraan veiligheidsschoenen moeten voldoen en welke klassen er onderkend worden.
Daarnaast is het zo dat producten die verhandeld worden in Europe de CE normering moeten hebben. Hieruit blijkt dat de producten, dus ook werkschoenen en veiligheidsschoenen, aan alle geldende wet- en regelgeving voldoen.

De veiligheidsschoenen met CE normering zijn getest in de staat zoals ze uit de fabriek komen. Dus met de originele inlegzool.
Wanneer u de originele inlegzool vervangt door een andere inlegzool wijken de schoenen af van de geteste norm en vervalt de CE normering. U draagt dan veiligheidsschoenen zonder CE normering.
Voor de wet draagt u geen veiligheidsschoenen meer.

Waarom zijn gecertificeerde steunzolen zo belangrijk?

Wanneer u de originele inlegzolen vervangt, verandert u daarmee de eigenschappen van de schoenen. De twee belangrijkste risico’s die ontstaan zijn een te kleine restruimte en het verlies van de antistatische eigenschappen.
Werkschoenen met een veiligheidsneus beschermen uw tenen tegen een impact van buitenaf. Dergelijke veiligheidsneuzen zijn vaak van staal, aluminium, fiberglas of composiet. De wetgeving schrijft voor dat deze veiligheidsneuzen, ongeacht het materiaal waar ze van gemaakt zijn een indeuk resistentie van minimaal 15.000 newton moeten hebben.

Dit betekent dat er een gewicht van ongeveer 1.500 kilo op de neus mag drukken voordat deze mag indeuken.
U kunt zich voorstellen wanneer er iets op uw neus valt, de neus enigszins indeukt. Om te voorkomen dat uw tenen dan niet bekneld raken of breken, wordt er gewerkt met een restruimte.
De restruimte is de ruimte die overblijft tussen uw tenen en de veiligheidsneus na een impact. Hierdoor kunnen uw tenen bekneld raken en zelfs blijvend letsel oplopen.

Door het gebruik van een niet gecertificeerde inlegzool, een inlegzool die niet van hetzelfde merk is als de werkschoenen, wordt deze restruimte aangetast.
De antistatische eigenschappen worden bepaald door de inlegzool en loopzool. Wanneer deze combinatie wordt gewijzigd wijzigt ook de antistaticiteit.
Werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn pas gecertificeerd als de combinatie van schoen en inlegzool gecertificeerd zijn.

Gecertificeerde steunzolen voor veiligheidsschoenen

Om de CE normering te kunnen blijven behouden met andere (orthopedische) inlegzolen en steunzolen zijn er een aantal fabrikanten die hier een oplossing voor hebben gevonden waarmee uw schoenen gecertificeerd blijven.
Natuurlijk zijn er ook omstandigheden waarin u niet met de standaard inlegzolen uit de voeten kunt. U heeft dan op maat gemaakte steunzolen nodig. Wat kunnen wij u in dit geval bieden?
Er zijn een aantal fabrikanten, waaronder Emma, Bata, Atlas, Lowa die het juiste materiaal en de juiste handleiding voor uw Registerpodoloog kunnen leveren, zodat er gecertificeerde steunzolen gefabriceerd kunnen worden voor uw schoenen. Op deze manier blijven de juiste restruimte en de juiste eigenschappen gewaarborgd.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Loopfit-Fahner beschikt over bijna alle certificaten om veilig werkschoen te voorzien van therapie/steunzolen.

In de bijlagen onderaan dit artikel kunt u zelf bekijken of het type werkschoen in aanmerking komt voor therapie/steunzolen. Staat jouw merk en model schoen op de lijst? Dan mag deze aangepast worden met een therapie/steunzool terwijl de certificering van de schoen behouden blijft. 

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Mail info@loopfitfahner.nl of bel ons gerust op tel. 0756160726.