Hoe Steunzolen kunnen helpen bij Neuropathie en voetklachten: Wat zegt de wetenschap?

Als je te maken hebt met neuropathie, dan weet je dat dit kan leiden tot een breed scala aan vervelende voetklachten. Voelt elke stap als een uitdaging? Heb je last van pijn, gevoelloosheid of tintelingen in je voeten? Je bent niet de enige. Maar wist je dat steunzolen – ook wel orthopedische inlays genoemd – een belangrijke rol kunnen spelen in het verlichten van deze symptomen?

Wat is Neuropathie?

Neuropathie verwijst naar schade aan de perifere zenuwen, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, en spierzwakte, meestal beginnend in de handen en voeten. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder diabetes, toxines, genetische aandoeningen, infecties, en auto-immuunziekten. Diabetische polyneuropathie is de meest voorkomende vorm, waarbij hoge bloedsuikerspiegels zenuwbeschadiging veroorzaken.

Waarom Steunzolen?

Steunzolen worden vaak voorgeschreven om diverse voetproblemen aan te pakken. Maar kunnen ze echt helpen bij neuropathie? Het korte antwoord is: ja. Steunzolen bieden meerdere voordelen voor mensen met neuropathische voetklachten:

 • Verbeterde Drukverdeling
 • Verlichting van Pijn
 • Preventie van Ulceraties
 • Verbetering van Gang en Stabiliteit

Laten we elk van deze voordelen eens nader bekijken.

1. Verbeterde Drukverdeling

Een van de grootste voordelen van steunzolen is hun vermogen om de druk gelijkmatig over de voet te verdelen. Bij mensen met neuropathie is dit cruciaal omdat hun voeten vaak abnormale drukpunten hebben, wat het risico op wonden en ulceraties verhoogt. Studies tonen aan dat op maat gemaakte steunzolen effectief zijn in het verminderen van piekdrukken op de voet, wat essentieel is voor patiënten met diabetische neuropathie . Dit kan ulceraties helpen voorkomen, een ernstige complicatie bij diabetische patiënten.

2. Verlichting van Pijn

Neuropatische pijn kan alles van branderige gevoelens tot scherpe steken omvatten. Steunzolen kunnen helpen deze symptomen te verlichten door een betere mechanische ondersteuning te bieden. Ze corrigeren vaak de voetpositie, wat kan helpen om abnormale druk en wrijving te verminderen . Klinische studies bevestigen dat steunzolen de pijn bij zowel diabetische als niet-diabetische neuropathieën kunnen verminderen, wat de algehele levenskwaliteit verbetert .

3. Preventie van Ulceraties

Voor mensen met diabetische neuropathie is het risico op voetulceraties een serieuze zorg. Deze wonden genezen langzaam en kunnen leiden tot ernstige infecties. Steunzolen kunnen helpen door de druk op kwetsbare delen van de voet te verminderen, wat de kans op het ontwikkelen van zweren verkleint . Dit beschermende effect is vooral waardevol bij mensen met verminderde gevoeligheid, omdat ze vaak niet merken wanneer hun voeten worden beschadigd.

4. Verbetering van Gang en Stabiliteit

Neuropathie kan je gangpatroon en stabiliteit beïnvloeden, wat het risico op vallen vergroot. Steunzolen kunnen helpen door de voetboog te ondersteunen en de mechanica van het lopen te verbeteren . Dit leidt tot een stabielere en efficiëntere gang, wat de algehele mobiliteit verhoogt en het dagelijks leven vergemakkelijkt.

Wat Zegt de Wetenschap?

Onderzoek en Reviews: Een systematische review uit 2021 en diverse klinische studies hebben aangetoond dat steunzolen aanzienlijke voordelen bieden voor patiënten met neuropathische voetklachten . Individuele Aanpassing: Op maat gemaakte steunzolen blijken effectiever te zijn dan standaard inlays, omdat ze specifieker inspelen op de unieke voetafwijkingen en drukpunten van de patiënt .

Hoe Krijg je de Beste Resultaten?

Hoewel steunzolen veel voordelen bieden, is het essentieel dat ze goed worden aangepast aan je specifieke voetprobleem. Dit vereist vaak een multidisciplinaire benadering waarbij podotherapeuten, orthopedisten, en soms ook diabetologen betrokken zijn.

Tips voor het Gebruik van Steunzolen:

 • Laat je voeten regelmatig meten en evalueren.
 • Zorg ervoor dat de zolen goed passen in je schoenen.
 • Combineer het gebruik van steunzolen met andere behandelingen zoals fysiotherapie en medicatie indien nodig.

Conclusie

Steunzolen kunnen een effectieve oplossing bieden voor voetklachten veroorzaakt door neuropathie. Ze helpen niet alleen bij pijnverlichting, maar spelen ook een cruciale rol in het voorkomen van ernstige complicaties zoals ulceraties. Als je last hebt van neuropathie, overweeg dan om met je arts of Register Podoloog te praten over het gebruik van op maat gemaakte steunzolen. Ze kunnen een verschil maken in hoe je dagelijks beweegt en je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Bronnen

 • Peters, E. J., & Lavery, L. A. (2020). Journal of the American Podiatric Medical Association.
 • Raspovic, A., & Haxby, R. (2021). Journal of Foot and Ankle Research.
 • Najafi, B., & Wrobel, J. (2019). Current Opinion in Endocrinology, Diabetes, and Obesity.
 • Pain Assessment and Management in Patients with Diabetic Neuropathy: A Systematic Review. Pain Medicine.
 • Steunzolen bij perifere neuropathie: Overzicht van de bewijslast. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.