Waarom Nederlanders blijven lopen

Na de beëindiging van de coronamaatregelen in 2023 is er een interessante verschuiving opgetreden in het wandelgedrag van Nederlanders. Hoewel we iets minder kilometers hebben gemaakt dan in 2022, blijft het totaal aantal afgelegde kilometers indrukwekkend hoog. Nederlanders liepen in 2023 gezamenlijk maar liefst 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dit is weliswaar 5 procent minder dan in 2022, maar nog steeds bijna een derde meer dan in het pre-coronajaar 2019 .

De Opkomst van Wandelen tijdens en na Corona

Terugkijkend op 2020, toen de pandemie toesloeg, zagen we een significante toename in het aantal mensen dat te voet ging. Wandelen werd niet alleen een manier om de druk van de lockdowns te verlichten, maar ook een geliefde activiteit om actief en mentaal gezond te blijven. Na het opheffen van de maatregelen in 2023 bleef het wandelenthousiasme bestaan, hoewel er iets minder kilometers werden gelopen. Met 6,9 miljard kilometers in 2023, is dat nog altijd 1,7 miljard kilometers meer dan in 2019 .

Gemiddeld 8 Kilometer per Week

Gemiddeld liepen Nederlanders bijna 8 kilometer per week binnen onze landsgrenzen, een toename vergeleken met ruim 6 kilometer in 2019. Maar waar gingen al die kilometers naartoe? Voor de meeste mensen (78 procent van de gevallen) ging het om recreatieve doeleinden zoals wandelen, sporten, of simpelweg genieten van een dagje uit .

(Bron Google afbeeldingen)

De Wandelroutine van Nederlanders

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) verplaatsen Nederlanders zich in 2023 gemiddeld bijna 4 keer per week te voet, een stijging van gemiddeld 3 keer per week in 2019. De gemiddelde wandeling bedroeg 2 kilometer en duurde ongeveer 27 minuten. De meest voorkomende redenen om te wandelen waren voor recreatie of een ommetje met de hond, gevolgd door boodschappen doen of winkelen .

Wandeltrends bij Verschillende Leeftijden

Opvallend is dat bijna alle leeftijdsgroepen in 2023 vaker te voet gingen dan in 2019, met uitzondering van de 6- tot 12-jarigen. Hoewel deze groep minder vaak liep dan voorheen, blijven ze nog steeds de actiefste wandelaars. Aan de andere kant gingen 12- tot 18-jarigen en 18- tot 25-jarigen relatief weinig te voet .

Werkenden en Gepensioneerden

Een andere interessante trend is dat mensen die 30 uur of meer per week werken, in 2023 de helft meer wandelingen maakten dan in 2019. Dit kan te maken hebben met een grotere behoefte aan ontspanning na het werk of simpelweg meer tijd buiten doorbrengen. Gepensioneerden liepen ook vaker, namelijk ruim een derde meer dan voor de pandemie .

Verplaatsingsgewoonten: Te Voet of op de Fiets?

Lopen blijft een populaire manier om je te verplaatsen in Nederland. Ruim een vijfde van alle verplaatsingen gebeurde lopend. Toch stappen mensen het vaakst in de auto om ergens heen te gaan, met een derde van alle verplaatsingen als bestuurder. Ook de fiets blijft een favoriet vervoermiddel, goed voor ruim een kwart van alle verplaatsingen .

Conclusie: Blijven Bewegen

Ondanks de lichte daling in het totaal aantal kilometers na het opheffen van de coronamaatregelen, blijft wandelen een belangrijke en geliefde activiteit voor Nederlanders. Of het nu gaat om een ontspannen wandeling in de natuur, een dagelijkse rondje met de hond, of gewoon voor de gezondheid, het is duidelijk dat te voet gaan diep verankerd is in ons dagelijks leven.

(BRON CBS)