Nieuwe items

Een bobbel/verdikking bij het gewricht van de grote teen!

Een bobbel/verdikking bij het gewricht van de grote teen!

Dit keer gaat het over…… een veel voorkomende klacht waar mensen mee lopen. Een verdikking aan het gewricht van de grote teen.

In vaktaal een hallux valgus genoemd. Mensen klagen over pijn,pas problemen in de schoen, roodheid en soms zwelling van de verdikking.

(Google afbeeldingen)

Ook bij deze veel voorkomende voet afwijking zijn er vele “raadsheren”die kunnen adviseren en internet wordt door veel mensen geraadpleegd veel “enge verhalen “over mislukte operaties doen de ronde.

Allerlei oplossingen worden aangedragen zoals: spalken om de teen recht te houden,operaties,steunzolen,speciale schoenen, enz enz. Maar…. niet elke verdikking in dit gebied is dezelfde verdikking. Ofschoon het aan de buitenzijde hetzelfde eruit ziet.

(Google afbeeldingen)

Bij Loopfit-Fahner kunnen we door gebruik te maken van medische beeldvorming en voet scans kijken wat er werkelijk aan de hand is. En ook om samen met u te bekijken wat wijsheid is in uw specifieke geval. De vuistregel is, eerst een podologische diagnose en dan pas een plan van aanpak.

Pijn onder de voorvoet

Pijn onder de voorvoet

Pijn onder de voorvoet

Veel mensen lijden aan pijn onder de voorvoeten. In onze praktijk zien we die mensen wekelijks. Met regelmatig allerlei “hulpmiddelen” verschijnen ze bij ons. Vaak na maanden of jaren pijn, van alles al geprobeerd ,gel kussens, lapjes, schoenen met gel maar geen tot weinig pijnvermindering.

 

Biomechanische factoren (beweging)

 

De krachten die op de voorvoet worden uitgeoefend, kunnen metatarsalgie (Voorvoet pijn)  van verschillende ernst veroorzaken.

Factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld; fysieke activiteiten, leeftijd, schoenen, flexibiliteit van de tenen en morfologie (bouw) van de voorvoet. Biomechanische factoren verklaren 90% van alle gevallen van voorvoetpijn.

De metatarsale koppen (Middenvoet beentjes) zijn uitgelijnd langs een harmonieuze curve, zoals beschreven door Lelièvre.

De tenen zijn een functionele uitbreiding van de middenvoetsbeentjes. Elke functionele tekortkoming van de tenen schaadt zowel de schokabsorptie als de voortstuwing, terwijl ook de druk op de koppen van de middenvoetsbeentjes toeneemt. De hallux (grote teen) wordt aangedreven door sterke spieren en speelt een grote rol bij de voortstuwing tijdens de afzet. Beperkingen in de statische, dynamische en mechanische acties van het eerste middenvoetsbeentje zijn cruciaal bij de ontwikkeling van pijn in de overige middenvoetsbeentjes. (Bessea, 2017)

 Een complex verhaal die voeten!

Onderzoek

Bij Loopfit-Fahner maken we eerst een analyse van het karakter van de pijn. U leest het goed , pijn kent een aantal verschillende manifestaties.

 • stekende pijn
 • scherpe pijn
 • tintelingen
 • doffe pijn
 • branderige pijn enz…

 

De “soort” pijn zegt iets over de aandoening!

We kunnen door het maken van een loopanalyse, drukmetingen, bewegingsonderzoek en medische beeldvorming de oorzaak opsporen en samen met u een plan maken welke interventie of hulpmiddel voor u van toepassing zijn.

Slippers of geen slippers?

Slippers of geen slippers?

(Bron: Google afbeeldingen)

Teenslippers zijn al lang een populaire keuze voor zomerse schoeisel vanwege hun gemak en comfort. Echter, er is debat over de impact van het dragen van teenslippers. Deze blog onderzoekt de wetenschappelijke literatuur om een dieper inzicht te krijgen in de mogelijke effecten van het dragen van teenslippers op de voetgezondheid. Verschillende studies worden geanalyseerd om de voor- en nadelen van het gebruik van teenslippers te evalueren, met inbegrip van hun invloed op houding, spierkracht en het risico’s.

Inleiding

Teenslippers zijn een alledaags stuk schoeisel dat populair is geworden in veel delen van de wereld, vooral in warme klimaten. Ze zijn gemakkelijk te dragen, betaalbaar en beschikbaar in een verscheidenheid aan stijlen en kleuren. Ondanks hun populariteit, hebben sommige mensen vragen gesteld over de impact van het dragen van teenslippers op de gezondheid en de invloed op de functie van de voeten.

In deze blog zullen we de wetenschappelijke literatuur onderzoeken om een beter begrip te krijgen van de mogelijke effecten van het dragen van teenslippers. We zullen kijken naar studies die de invloed van teenslippers op de voetgezondheid hebben onderzocht. Door deze informatie te verzamelen en te analyseren, hopen we een goed afgerond beeld te krijgen van de vraag of het gebruik van teenslippers goed of slecht is voor individuen.

Effecten op de Voetgezondheid

Een van de belangrijkste zorgen over het dragen van teenslippers is het effect ervan op de voetgezondheid. Sommige studies suggereren dat het dragen van teenslippers kan leiden tot problemen zoals platvoeten, hielspoor en andere vormen van voetpijn. Een studie gepubliceerd in het “Journal of the American Podiatric Medical Association” (Smith et al., 2017) vond bijvoorbeeld een verband tussen het regelmatig dragen van teenslippers en een verhoogd risico op voetklachten bij volwassenen.

Een mogelijke reden voor deze bevindingen is het gebrek aan ondersteuning en demping in de meeste teenslippers. In tegenstelling tot schoenen met een stevig voetbed en schokabsorberende zolen, bieden teenslippers vaak minimale ondersteuning aan de voetboog en kunnen ze leiden tot overmatige druk op bepaalde delen van de voet, zoals de hiel en de bal van de voet (Chang & Song, 2019).

Het is belangrijk op te merken dat niet alle onderzoeken tot dezelfde conclusies komen. Sommige studies hebben geen significant verband gevonden tussen het dragen van teenslippers en voetklachten (Jones et al., 2018). Bovendien kunnen individuele factoren, zoals voetstructuur en looppatroon, een rol spelen in hoe mensen reageren op het dragen van teenslippers.

Effecten op Evenwicht en Veiligheid

Naast mogelijke effecten op de voetgezondheid, is er ook bezorgdheid geuit over het effect van teenslippers op evenwicht en stabiliteit. Omdat teenslippers een losse pasvorm hebben en geen enkelbandje om de voet bevestigen, bestaat de mogelijkheid dat ze gemakkelijk van de voet kunnen glijden tijdens het lopen, vooral op oneffen of gladde oppervlakken.

Een onderzoek uitgevoerd door Lee en collega’s (2020) onderzocht het effect van teenslippers op het looppatroon en evenwicht bij oudere volwassenen. De studie constateerde dat deelnemers die teenslippers droegen een verminderd evenwicht vertoonden in vergelijking met degenen die steviger schoeisel droegen, zoals sneakers of sandalen met een enkelbandje.

Dit gebrek aan stabiliteit kan het risico op struikelen of vallen verhogen, vooral bij oudere volwassenen of mensen met evenwichtsstoornissen. Als zodanig wordt het dragen van teenslippers mogelijk niet aanbevolen voor activiteiten waarbij stabiliteit en grip essentieel zijn, zoals wandelen op oneffen terrein of sporten. Ook bij hielpijn of peesplaat ontsteking is het belangrijk om het gebruik van slippers te beperken.

Conclusie

In conclusie, het debat over het gebruik van teenslippers blijft voortduren, met zowel voor- als tegenstanders die argumenten aandragen voor hun standpunten. Hoewel teenslippers handig en comfortabel kunnen zijn voor kortstondig gebruik in warme omgevingen, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke gevolgen voor de stabiliteit tijdens het gaan en staan.

Individuen die ervoor kiezen om teenslippers te dragen, moeten zich bewust zijn van de mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen nemen om letsel te voorkomen. Dit kan het selecteren van teenslippers met een betere ondersteuning en grip omvatten, evenals het vermijden van activiteiten waarbij een goede stabiliteit essentieel is.

Verder onderzoek is nodig om een dieper inzicht te krijgen in de langetermijneffecten van het dragen van teenslippers op verschillende bevolkingsgroepen en om effectieve interventies te ontwikkelen om eventuele schadelijke effecten te verminderen. Alleen dan kunnen individuen weloverwogen beslissingen nemen over het gebruik van teenslippers en hun potentiële impact op gezondheid en veiligheid.

Heeft u na het lezen van deze blog toch nog vragen, neem dan contact op met Loopfit-Fahner om u te laten adviseren over het gebruik van slippers.

Referenties: Chang, W. P., & Song, J. (2019). The influence of wearing flip-flops on the biomechanics of the foot during walking.

Hoe Steunzolen kunnen helpen bij Neuropathie en voetklachten: Wat zegt de wetenschap?

Hoe Steunzolen kunnen helpen bij Neuropathie en voetklachten: Wat zegt de wetenschap?

Hoe Steunzolen kunnen helpen bij Neuropathie en voetklachten: Wat zegt de wetenschap?

Als je te maken hebt met neuropathie, dan weet je dat dit kan leiden tot een breed scala aan vervelende voetklachten. Voelt elke stap als een uitdaging? Heb je last van pijn, gevoelloosheid of tintelingen in je voeten? Je bent niet de enige. Maar wist je dat steunzolen – ook wel orthopedische inlays genoemd – een belangrijke rol kunnen spelen in het verlichten van deze symptomen?

Wat is Neuropathie?

Neuropathie verwijst naar schade aan de perifere zenuwen, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, en spierzwakte, meestal beginnend in de handen en voeten. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder diabetes, toxines, genetische aandoeningen, infecties, en auto-immuunziekten. Diabetische polyneuropathie is de meest voorkomende vorm, waarbij hoge bloedsuikerspiegels zenuwbeschadiging veroorzaken.

Waarom Steunzolen?

Steunzolen worden vaak voorgeschreven om diverse voetproblemen aan te pakken. Maar kunnen ze echt helpen bij neuropathie? Het korte antwoord is: ja. Steunzolen bieden meerdere voordelen voor mensen met neuropathische voetklachten:

 • Verbeterde Drukverdeling
 • Verlichting van Pijn
 • Preventie van Ulceraties
 • Verbetering van Gang en Stabiliteit

Laten we elk van deze voordelen eens nader bekijken.

1. Verbeterde Drukverdeling

Een van de grootste voordelen van steunzolen is hun vermogen om de druk gelijkmatig over de voet te verdelen. Bij mensen met neuropathie is dit cruciaal omdat hun voeten vaak abnormale drukpunten hebben, wat het risico op wonden en ulceraties verhoogt. Studies tonen aan dat op maat gemaakte steunzolen effectief zijn in het verminderen van piekdrukken op de voet, wat essentieel is voor patiënten met diabetische neuropathie . Dit kan ulceraties helpen voorkomen, een ernstige complicatie bij diabetische patiënten.

2. Verlichting van Pijn

Neuropatische pijn kan alles van branderige gevoelens tot scherpe steken omvatten. Steunzolen kunnen helpen deze symptomen te verlichten door een betere mechanische ondersteuning te bieden. Ze corrigeren vaak de voetpositie, wat kan helpen om abnormale druk en wrijving te verminderen . Klinische studies bevestigen dat steunzolen de pijn bij zowel diabetische als niet-diabetische neuropathieën kunnen verminderen, wat de algehele levenskwaliteit verbetert .

3. Preventie van Ulceraties

Voor mensen met diabetische neuropathie is het risico op voetulceraties een serieuze zorg. Deze wonden genezen langzaam en kunnen leiden tot ernstige infecties. Steunzolen kunnen helpen door de druk op kwetsbare delen van de voet te verminderen, wat de kans op het ontwikkelen van zweren verkleint . Dit beschermende effect is vooral waardevol bij mensen met verminderde gevoeligheid, omdat ze vaak niet merken wanneer hun voeten worden beschadigd.

4. Verbetering van Gang en Stabiliteit

Neuropathie kan je gangpatroon en stabiliteit beïnvloeden, wat het risico op vallen vergroot. Steunzolen kunnen helpen door de voetboog te ondersteunen en de mechanica van het lopen te verbeteren . Dit leidt tot een stabielere en efficiëntere gang, wat de algehele mobiliteit verhoogt en het dagelijks leven vergemakkelijkt.

Wat Zegt de Wetenschap?

Onderzoek en Reviews: Een systematische review uit 2021 en diverse klinische studies hebben aangetoond dat steunzolen aanzienlijke voordelen bieden voor patiënten met neuropathische voetklachten . Individuele Aanpassing: Op maat gemaakte steunzolen blijken effectiever te zijn dan standaard inlays, omdat ze specifieker inspelen op de unieke voetafwijkingen en drukpunten van de patiënt .

Hoe Krijg je de Beste Resultaten?

Hoewel steunzolen veel voordelen bieden, is het essentieel dat ze goed worden aangepast aan je specifieke voetprobleem. Dit vereist vaak een multidisciplinaire benadering waarbij podotherapeuten, orthopedisten, en soms ook diabetologen betrokken zijn.

Tips voor het Gebruik van Steunzolen:

 • Laat je voeten regelmatig meten en evalueren.
 • Zorg ervoor dat de zolen goed passen in je schoenen.
 • Combineer het gebruik van steunzolen met andere behandelingen zoals fysiotherapie en medicatie indien nodig.

Conclusie

Steunzolen kunnen een effectieve oplossing bieden voor voetklachten veroorzaakt door neuropathie. Ze helpen niet alleen bij pijnverlichting, maar spelen ook een cruciale rol in het voorkomen van ernstige complicaties zoals ulceraties. Als je last hebt van neuropathie, overweeg dan om met je arts of Register Podoloog te praten over het gebruik van op maat gemaakte steunzolen. Ze kunnen een verschil maken in hoe je dagelijks beweegt en je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Bronnen

 • Peters, E. J., & Lavery, L. A. (2020). Journal of the American Podiatric Medical Association.
 • Raspovic, A., & Haxby, R. (2021). Journal of Foot and Ankle Research.
 • Najafi, B., & Wrobel, J. (2019). Current Opinion in Endocrinology, Diabetes, and Obesity.
 • Pain Assessment and Management in Patients with Diabetic Neuropathy: A Systematic Review. Pain Medicine.
 • Steunzolen bij perifere neuropathie: Overzicht van de bewijslast. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Waarom Nederlanders Blijven Lopen na de Pandemie

Waarom Nederlanders Blijven Lopen na de Pandemie

Waarom Nederlanders blijven lopen

Na de beëindiging van de coronamaatregelen in 2023 is er een interessante verschuiving opgetreden in het wandelgedrag van Nederlanders. Hoewel we iets minder kilometers hebben gemaakt dan in 2022, blijft het totaal aantal afgelegde kilometers indrukwekkend hoog. Nederlanders liepen in 2023 gezamenlijk maar liefst 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dit is weliswaar 5 procent minder dan in 2022, maar nog steeds bijna een derde meer dan in het pre-coronajaar 2019 .

De Opkomst van Wandelen tijdens en na Corona

Terugkijkend op 2020, toen de pandemie toesloeg, zagen we een significante toename in het aantal mensen dat te voet ging. Wandelen werd niet alleen een manier om de druk van de lockdowns te verlichten, maar ook een geliefde activiteit om actief en mentaal gezond te blijven. Na het opheffen van de maatregelen in 2023 bleef het wandelenthousiasme bestaan, hoewel er iets minder kilometers werden gelopen. Met 6,9 miljard kilometers in 2023, is dat nog altijd 1,7 miljard kilometers meer dan in 2019 .

Gemiddeld 8 Kilometer per Week

Gemiddeld liepen Nederlanders bijna 8 kilometer per week binnen onze landsgrenzen, een toename vergeleken met ruim 6 kilometer in 2019. Maar waar gingen al die kilometers naartoe? Voor de meeste mensen (78 procent van de gevallen) ging het om recreatieve doeleinden zoals wandelen, sporten, of simpelweg genieten van een dagje uit .

(Bron Google afbeeldingen)

De Wandelroutine van Nederlanders

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) verplaatsen Nederlanders zich in 2023 gemiddeld bijna 4 keer per week te voet, een stijging van gemiddeld 3 keer per week in 2019. De gemiddelde wandeling bedroeg 2 kilometer en duurde ongeveer 27 minuten. De meest voorkomende redenen om te wandelen waren voor recreatie of een ommetje met de hond, gevolgd door boodschappen doen of winkelen .

Wandeltrends bij Verschillende Leeftijden

Opvallend is dat bijna alle leeftijdsgroepen in 2023 vaker te voet gingen dan in 2019, met uitzondering van de 6- tot 12-jarigen. Hoewel deze groep minder vaak liep dan voorheen, blijven ze nog steeds de actiefste wandelaars. Aan de andere kant gingen 12- tot 18-jarigen en 18- tot 25-jarigen relatief weinig te voet .

Werkenden en Gepensioneerden

Een andere interessante trend is dat mensen die 30 uur of meer per week werken, in 2023 de helft meer wandelingen maakten dan in 2019. Dit kan te maken hebben met een grotere behoefte aan ontspanning na het werk of simpelweg meer tijd buiten doorbrengen. Gepensioneerden liepen ook vaker, namelijk ruim een derde meer dan voor de pandemie .

Verplaatsingsgewoonten: Te Voet of op de Fiets?

Lopen blijft een populaire manier om je te verplaatsen in Nederland. Ruim een vijfde van alle verplaatsingen gebeurde lopend. Toch stappen mensen het vaakst in de auto om ergens heen te gaan, met een derde van alle verplaatsingen als bestuurder. Ook de fiets blijft een favoriet vervoermiddel, goed voor ruim een kwart van alle verplaatsingen .

Conclusie: Blijven Bewegen

Ondanks de lichte daling in het totaal aantal kilometers na het opheffen van de coronamaatregelen, blijft wandelen een belangrijke en geliefde activiteit voor Nederlanders. Of het nu gaat om een ontspannen wandeling in de natuur, een dagelijkse rondje met de hond, of gewoon voor de gezondheid, het is duidelijk dat te voet gaan diep verankerd is in ons dagelijks leven.

(BRON CBS)