Lopen op Blote Voeten: Een Onderzoek naar de Voor- en Nadelen ten Opzichte van Lopen op Schoenen

Lopen op Blote Voeten: Een Onderzoek naar de Voor- en Nadelen ten Opzichte van Lopen op Schoenen

Lopen op Blote Voeten: Een Onderzoek naar de Voor- en Nadelen ten Opzichte van Lopen op Schoenen

 

Inleiding

 

Het lopen op blote voeten is een eeuwenoude menselijke activiteit die in de afgelopen jaren hernieuwde interesse heeft gekregen. Voorstanders van het blotevoetenlopen beweren dat het natuurlijker en gezonder is dan lopen op schoenen. Deze claims zijn echter niet zonder controverse. Dit artikel onderzoekt de wetenschappelijke literatuur over het lopen op blote voeten en vergelijkt de voor- en nadelen ten opzichte van lopen op schoenen.

 

Voordelen van Lopen op Blote Voeten

 

Onderzoek heeft aangetoond dat het lopen op blote voeten enkele voordelen kan hebben. Ten eerste kan het lopen op blote voeten de voetspieren versterken en de voetboog ondersteunen (Zhang & Ishikawa, 2018). Daarnaast kan het blotevoetenlopen de balans en proprioceptie verbeteren, wat kan leiden tot een betere stabiliteit en een verminderd risico op blessures (Rixe et al., 2012). Bovendien kan het lopen op blote voeten helpen om de paslengte en -snelheid aan te passen, wat kan leiden tot een efficiënter looppatroon (Perl et al., 2012).

 

Nadelen van Lopen op Blote Voeten

 

Er zijn echter ook studies die wijzen op mogelijke nadelen van barefoot lopen, zoals een verhoogd risico op huidletsels. (Rixe et al., 2012). Het is belangrijk op te merken dat  lopen op blote voeten niet voor iedereen geschikt is, aangezien individuele verschillen in voetstructuur en looppatroon van invloed kunnen zijn op de reactie op het lopen zonder schoenen (De Wit et al., 2013). Er zijn dus ook potentiële nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Ten eerste kan het lopen op harde ondergronden zonder bescherming van schoenen leiden tot een verhoogd risico op snijwonden, blauwe plekken en andere voetblessures (Stewart et al., 2018). Bovendien kan het gebrek aan demping en schokabsorptie bij het blotevoetenlopen leiden tot een verhoogd risico op overbelastingblessures, zoals stressfracturen (Divert et al., 2008). Verder kunnen koude en extreme temperaturen ongemak veroorzaken bij het lopen op blote voeten (Robbins et al., 2013).

 

Lopen op Schoenen

 

Het lopen op schoenen biedt verschillende voordelen ten opzichte van blotevoetenlopen. Schoenen bieden bescherming tegen verwondingen en verhogen de algehele stabiliteit tijdens het lopen (Shakoor & Block, 2006). Bovendien kunnen schoenen demping en schokabsorptie bieden, waardoor het risico op overbelastingblessures wordt verminderd (Riley et al., 2008). Daarnaast kunnen schoenen de voet beschermen tegen koude temperaturen en andere omgevingsfactoren (Wunderlich & Cavanagh, 2001). Schoenen bieden ondersteuning en stabiliteit aan de voeten en enkels tijdens het lopen. Onderzoek heeft aangetoond dat schoenen met een goede voetboogondersteuning de stabiliteit van de voetboog verbeteren en het risico op overbelasting en pijn in de voet verminderen (Hawke et al., 2019). Daarnaast kunnen schoenen met een stevige hielkap en zijdelingse ondersteuning de stabiliteit van de enkels vergroten, waardoor het risico op verstuikingen wordt verminderd (Ross en Guskiewicz, 2002).

 

Conclusie

 

Het lopen op blote voeten en het lopen op schoenen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Blotevoetenlopen kan de voetspieren versterken, de balans verbeteren en een efficiënter looppatroon bevorderen. Aan de andere kant kan het lopen op blote voeten leiden tot een verhoogd risico op voetblessures en ongemak in extreme omgevingen. Lopen op schoenen biedt bescherming, demping en stabiliteit, maar kan ook de natuurlijke voetbewegingen beperken.

Het is belangrijk om rekening te houden met individuele verschillen en persoonlijke voorkeuren bij het bepalen van de meest geschikte loopmethode. Verder onderzoek is nodig om de langetermijneffecten van zowel blotevoetenlopen als lopen op schoenen beter te begrijpen en om de potentiële voordelen en nadelen verder te evalueren.

 

Bronnenlijst

 

Divert, C., Mornieux, G., Freychat, P., Baly, L., Mayer, F., & Belli, A. (2008). Barefoot-shod running differences: shoe or mass effect?. International journal of sports medicine, 29(6), 512-518.

Perl, D. P., Daoud, A. I., & Lieberman, D. E. (2012). Effects of footwear and strike type on running economy. Medicine & Science in Sports & Exercise, 44(7), 1335-1343.

Riley, P. O., Dicharry, J., Franz, J., Della Croce, U., Wilder, R. P., & Kerrigan, D. C. (2008). A kinematics and kinetic comparison of overground and treadmill running. Medicine & Science in Sports & Exercise, 40(6), 1093-1100.

Rixe, J. A., Gallo, R. A., & Silvis, M. L. (2012). The barefoot debate: can minimalist shoes reduce running-related injuries?. Current sports medicine reports, 11(3), 160-165.

Robbins, S. E., Gouw, G. J., & Hanna, A. M. (2013). Running-related injury prevention through barefoot adaptations. Medicine & Science in Sports & Exercise, 45(3), 641-645.

Shakoor, N., & Block, J. A. (2006). Walking barefoot decreases loading on the lower extremity joints in knee osteoarthritis. Arthritis & Rheumatism, 54(9), 2923-2927.

Stewart, A. J., Lake, M. J., & Keenan, A. M. (2018). Plantar pressures during running in minimalist and traditional footwear: a comparative study. Gait & posture, 62, 321-325.

Wunderlich, R. E., & Cavanagh, P. R. (2001). Gender differences in adult foot shape: implications for shoe design. Medicine & Science in Sports & Exercise, 33(4), 605-611.

Zhang, X., & Ishikawa, M. (2018). Effects of walking with toe-out angles on lower limb muscle activities during walking. Gait & posture, 61, 45-50.

De Wit, B., De Clercq, D., & Aerts, P. (2013). Biomechanical analysis of the stance phase during barefoot and shod running. Journal of biomechanics, 46(13), 2321-2327.

Het belang van schoenkeuze bij voetklachten

Het belang van schoenkeuze bij voetklachten

Het belang van schoenkeuze bij voetklachten

 

Inleiding

 

Voetklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat een aanzienlijke invloed kan hebben op de kwaliteit van leven van individuen. Een belangrijke factor die kan bijdragen aan het ontstaan en de verergering van voetklachten is de keuze van schoeisel. Schoenen spelen een cruciale rol bij het bieden van bescherming, ondersteuning en comfort aan de voeten. Dit artikel onderzoekt het belang van schoenkeuze bij voetklachten. Het richt zich op de impact van schoeisel op de voetgezondheid en de preventie en behandeling van voetklachten.

 

Impact van schoenen op de voetgezondheid

 

Het dragen van ongeschikt schoeisel kan leiden tot verschillende voetproblemen en klachten. De meest voorkomende problemen zijn hallux valgus, pijnlijke eeltknobbels of likdoorns. Deze worden vaak veroorzaakt door nauwe, knellende schoenen die wrijving en druk uitoefenen op specifieke delen van de voet. Ook het dragen van schoenen met hoge hakken kan leiden tot problemen, zoals voorvoetpijn en hamertenen. Het verhoogde gewicht op de voorvoet bij het dragen van hakken kan leiden tot overmatige druk en misvormingen van de tenen.

Daarnaast kan slecht passend schoeisel ook bijdragen aan het ontstaan van andere aandoeningen, zoals eeltvorming, ingegroeide teennagels, blaren. Schoenen die te smal, te breed, te stug of te flexibel zijn, kunnen de normale voetmechanica verstoren en overmatige druk uitoefenen op bepaalde delen van de voet. Dit kan leiden tot overbelasting van de voetstructuren, waaronder de botten, gewrichten, spieren en pezen.

Preventie en behandeling van voetklachten

 

Het kiezen van geschikt schoeisel is een belangrijk aspect van preventie en behandeling van voetklachten. Bij het selecteren van schoenen moeten verschillende factoren in overweging worden genomen, zoals pasvorm, demping, ondersteuning en flexibiliteit of juist het afwikkelend vermogen van de schoen.

Ten eerste is de pasvorm van cruciaal belang. Schoenen moeten voldoende ruimte bieden voor de tenen om vrij te kunnen bewegen zonder te worden samengedrukt. Een schoen met een breed en diep genoeg teengedeelte kan helpen bij het voorkomen van drukpunten en het verminderen van de kans op likdoorns en eeltknobbels. Daarnaast is het belangrijk om schoenen te kiezen die goed aansluiten op de hiel om stabiliteit te bieden en het risico op verzwikkingen te verminderen.

 

Ten tweede is demping een belangrijke eigenschap van schoeisel, vooral bij activiteiten met een hoge impact, zoals hardlopen. Schoenen met voldoende demping kunnen schokken absorberen en de belasting op de gewrichten verminderen. Dit kan voorkomen dat overmatige druk op de voetstructuren ontstaat en kan helpen bij het voorkomen van blessures.

 

Ten derde is de ondersteuning van de voetboog een essentieel aspect bij het kiezen van schoenen. Mensen met platvoeten hebben bijvoorbeeld behoefte aan schoenen met een goede boogondersteuning om de voetboog te ondersteunen en overmatige pronatie te voorkomen. Aan de andere kant hebben mensen met een hoge voetboog mogelijk baat bij schoenen met een zachte demping om de schokabsorptie te verbeteren.

 

Ten slotte moet de flexibiliteit van schoenen in overweging worden genomen. Schoenen moeten de juiste maten van flexibiliteit bieden om de natuurlijke beweging van de voet mogelijk te maken tijdens het lopen. Te stijve schoenen kunnen de voetmechanica belemmeren, terwijl te flexibele schoenen onvoldoende ondersteuning kunnen bieden.

 

Conclusie

De keuze van schoeisel is van groot belang bij het voorkomen en behandelen van voetklachten. Ongeschikt schoeisel kan leiden tot verschillende voetproblemen en klachten, zoals likdoorns, eeltknobbels, hamertenen en voorvoetpijn. Door schoenen te kiezen die een goede pasvorm, demping, ondersteuning en de juiste maten van flexibiliteit bieden, kunnen veel van deze problemen worden voorkomen. Het is essentieel om bij het selecteren van schoenen rekening te houden met de individuele behoeften en voetstructuur. Het raadplegen van een register podoloog kan helpen bij het maken van de juiste schoenkeuze op basis van de specifieke behoeften en voetconditie van een individu.

 

Bronnen:

  1. Bowker, P., & Saltzman, C. (2017). Chapter 15: Footwear and Foot Orthotics. In Bowker’s Textbook of Limb Prosthetics (Third Edition) (pp. 407-428). American Academy of Orthopaedic Surgeons.
  2. Menz, H. B., Fotoohabadi, M. R., Wee, E., Spink, M. J., & Landorf, K. B. (2013). Footwear characteristics and foot problems in older people. Gerontology, 59(2), 164-170.
  3. Rome, K., & Ashford, R. L. (2017). Non-operative management of common foot problems in older people. Maturitas, 96, 25-34.
  4. Waaijman, R., Keukenkamp, R., de Haart, M., Polomski, W. P., & Nollet, F. (2013). Painful and paresthetic sensations in the feet of patients with longstanding diabetes mellitus. Pain Practice, 13(8), 604-610.
  5. Wearing, S. C., Smeathers, J. E., Yates, B., Sullivan, P. M., & Urry, S. R. (2014). The pathomechanics of plantar fasciitis. Sports Medicine, 44(6), 739-746.

 

Hielpijn: Een aandoening die vraagt om samenwerking

Hielpijn: Een aandoening die vraagt om samenwerking

Hielpijn: Een aandoening die vraagt om samenwerking

 

Hielpijn

Hielpijn is een veelvoorkomende klacht die vaak wordt veroorzaakt door overbelasting of verkeerd schoeisel. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen. In deze tekst zal ik me richten op twee veelgebruikte behandelingen voor hielpijn, namelijk steunzolen en shockwave therapie, en de meerwaarde van de samenwerking tussen een register podoloog en de fysiotherapeut.

 

Inlays

Steunzolen, ook wel inlegzolen genoemd, zijn speciaal ontworpen om de voet te ondersteunen en de druk op de hiel en de voorvoet te verminderen. Ze kunnen worden gebruikt om verschillende voetaandoeningen te behandelen, waaronder platvoeten, holvoeten, en hielpijn. Steunzolen zijn vooral effectief bij hielpijn veroorzaakt door overbelasting of verkeerd schoeisel, omdat ze de voet in de juiste positie houden en de druk op de hiel verminderen. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van steunzolen in combinatie met andere behandelingen, zoals fysiotherapie, effectiever kan zijn dan alleen steunzolen gebruiken (Landorf et al., 2010).

Shockwave therapie

Een andere veelgebruikte behandeling voor hielpijn is shockwave therapie. Deze therapie maakt gebruik van schokgolven om beschadigd weefsel te herstellen en de pijn te verminderen. De schokgolven worden via een apparaat op de huid aangebracht en stimuleren het genezingsproces van het weefsel. Shockwave therapie kan effectief zijn bij verschillende soorten hielpijn, waaronder hielspoor en fasciitis plantaris. Uit onderzoek blijkt dat shockwave therapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit (Speed et al., 2018).

Samenwerken

Hoewel steunzolen en shockwave therapie afzonderlijk kunnen worden gebruikt om hielpijn te behandelen, kan een combinatie van deze behandelingen vaak effectiever zijn. Dit komt omdat de behandelingen elkaar aanvullen en de voet op verschillende manieren ondersteunen. Bovendien kan de samenwerking tussen een podoloog en fysiotherapeut bijdragen aan een beter resultaat.

Een register podoloog is een specialist op het gebied van voetproblemen en kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van hielpijn. De register podoloog kan een analyse maken van de stand van de voet en eventuele afwijkingen vaststellen. Op basis van deze analyse kan de register podoloog adviseren over de juiste schoenen en steunzolen op maat maken om de voet te ondersteunen.

Door de samenwerking met een fysiotherapeut kan de behandeling van hielpijn nog effectiever worden. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld oefeningen voorschrijven om de spieren in de voet en het onderbeen te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Samen kunnen de register podoloog en fysiotherapeut een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de individuele behoefte van de patiënt.

Conclusie

Al met al zijn steunzolen en shockwave therapie twee effectieve behandelingen voor hielpijn en kan de samenwerking tussen een podoloog en een fysiotherapeut bijdragen aan een succesvolle behandeling.

Pijn onder de voorvoet

Pijn onder de voorvoet

Pijn onder de voorvoet.

 

Veel mensen lijden aan pijn onder de voorvoeten. En het is echt lijden!

Afbeelding: van fabrikasimf op Freepik

 

In onze praktijk zien we die mensen wekelijks. Met regelmatig allerlei “hulpmiddelen” verschijnen ze bij ons in de praktijk.Vaak na maanden of jaren pijn lijden.

Van alles al geprobeerd gel kussens, lapjes, schoenen met gel maar geen tot weinig pijnvermindering.

Bij Loopfit-Fahner maken we eerst een analyse van het karakter van de pijn. U leest het goed , pijn kent een aantal verschillende manifestaties. Noem het soorten pijnsensaties. Zo is er stekende pijn, tintelingen, doffe pijn, branderige pijn enz. , enz. De “soort” pijn zegt iets over de aandoening!

Daar weten we bij Loopfit-Fahner veel van.

Daar zij we jaren lang voor opgeleid.

Pijn onder de voorvoet heeft een oorzaak. We proberen door expertise en medische beeldvorming eerst de oorzaak op te sporen en dan samen met u een plan te maken.

Voetpijn door beschadigingen aan het voetmatras.

Voetpijn door beschadigingen aan het voetmatras.

De voeten zijn de schokdempers van het lichaam.

Het hielvetkussen is een belangrijke structuur van de voet omdat het fungeert als een kussen om schokken te absorberen en plantaire kracht te verdelen tijdens het lopen.

Regelmatig komen er patiënten in de praktijk waarbij het hielvetkussen niet werkt zoals het moet doen, we noemen dit Fat pad syndrome.

Onder de voet bevindt zich een sterke plaat de plantaire aponeurose. Deze loopt van het hielbeen naar de middenvoetsbeentjes. Tussen de plaat en de huid ligt het fat pad, die zorgt voor bescherming en demping tussen de kwetsbare structuren zoals de huid, bot en pezen. 

 

Het vetkamersyteem is een uitloper van de plantaire aponeurose (Voetplaat).

Stel je een honingraad voor waarbij de kamers gevormd zijn vanuit de voetplaat, deze kamer bevatten vetcellen die verantwoordelijk zijn voor de demping. (Chang, 2022)

Vet kamer hiel (Bron: Google afbeeldingen)

 

Klinische commentaren en meningen van experts hebben gesuggereerd dat veroudering, letsel, herhaalde of langdurige overbelasting (bijv. duurlopers), overgewicht, onjuist schoeisel, steroïde-injectie en comorbiditeiten (bijv. chemotherapie, diabetes en reumatische aandoeningen) een negatieve invloed kunnen hebben op de structuur en functie van het hiel kussen (Tul, 2011)

Deze voorgestelde risicofactoren en structurele veranderingen kunnen deel uitmaken van de etiologie van fat pad syndrome. Het is onduidelijk of deze informatie is gebaseerd op bewijs van hoge kwaliteit. Atrofie van de hielkussentjes wordt beschouwd als de tweede belangrijkste oorzaak van hielpijn onder de hiel na fasciitis plantaris. (Chang, 2022)

Schade of irritatie van het fat pad gaat vaak gepaarde met klachten zoals een verdoofd gevoel of een stekende pijn. Pijn aan de randen en in het midden van de hiel. Soms aanwezig in onbelaste situatie (Nacht of in rust) Het kan ook voorkomen onder de voorvoet. Meestal zijn dit de zelfde soort symptomen maar onder de bal van de voet.

 

Door gebruik te maken van echografie en lichamelijk onderzoek kan de registerpodoloog de diagnose stellen. In het onderzoek word er gekeken naar de dikte van het hielkussen, 1 tot 2 centimeter is normaal in vergelijking tot mogelijk afname van het weefsel. Een te elastisch hielkussen kan betekenen dat uw hiel niet veel demping heeft, wat past bij het fat pad syndroom.

 

Regelmatig zijn er patiënten die zich geen raad weten nadat de diagnose fat pad atrofie is gesteld. Toch zijn er in de praktijk een aantal effectieve oplossingen mogelijk.

 

Op maat gemaakte inlegzolen, taping en training. Inlays zorgen voor meer drukonlasting in symptomatische gebieden, terwijl tapingprocedures erop gericht zijn de vetkamer structuur correct onder de calcaneus (Hielbot) te plaatsen. Sneaker met extra demping kunnen de voeten ondersteunen en de impact op de hielen verminderen. (Belhan, 2019)

(Taping: Bron: Google afbeeldingen)

 

Ook een interventie van de fysiotherapeut lijkt een positieve bijdragen te hebben.

Het aanpassen van de biomechanische voetpositie en neuromusculaire control Het in kaart brengen en verbeteren van spieronevenwichtigheden in de heup en knie kunnen helpen om de druk op de onderste ledematen te verminderen. Werken aan balans, proprioceptie om een betere dynamische controle rond de voet en enkel te krijgen. Het verhogen van de belastbaarheid door sport specifieke/dynamische oefeningen te doen. Dit bereid de voet en het onderste lidmaat voor op meer explosieve bewegingen om geleidelijk terug te keren naar volledige functie.

Kijken naar trainingstechniek met springen en landen (uitlijning / techniek tijdens bewegingen). (Wearing, 2011)

 

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Ervaar jij deze klachten? Of heb je de diagnose fat pad syndrome gekregen en weet je niet wat je er mee kan?

Heb je na aanleiding van deze blog vragen. Neem contact met ons op en misschien kunnen we je helpen of voorzien van de juiste informatie.

10 GOUDEN WEETJES OVER PEESKLACHTEN

10 GOUDEN WEETJES OVER PEESKLACHTEN

Toffe gastblog van Jordi van Zelst

 

Er is veel wat we (nog) niet weten over peesklachten, maar er zijn ook duidelijke feiten. Hieronder onze 10 GOUDEN weetjes:

1) Peesklachten verbeteren niet met rust! De pijn kan wat minder worden, maar keert snel terug als de activiteit weer word opgevoerd. De rust draagt namelijk helaas niet bij aan het opbouwen van de tolerantie van de pees tijdens belasting.

2) Ondanks er enige ontstekingswaarden te vinden zijn bij peesklachten, is het geen klassieke ontstekingsreactie. Ontstekingsremmers kunnen helpen bij heftige pijn, maar hoeven niet gebruikt te worden voor het herstel van de pees (op de lange termijn kunnen ontstekingsremmers juist schadelijk zijn).

3) Peesklachten ontstaan door vele verschillende factoren. De belangrijkste is veelal een plotselinge verandering in activiteit (bijvoorbeeld harder lopen, grotere afstanden, springen, of ineens veel tillen en/of in de tuin werken). Sommige mensen hebben een groter risico door bijv. een slechte (spier)conditie of systemische factoren als leeftijd, menopauze (hormonaal), verhoogd cholesterol, verhoogd stressniveau, slecht eten/drinken, slaap deprivatie. Maar ook bij diabetes, darm- en/of huidaandoeningen heb je helaas een verhoogd risico.

4) (Kracht)training is de best bewezen behandeling voor peesklachten. Pezen dienen progressief belast te worden, zodat ze een betere tolerantie kunnen opbouwen om de activiteiten te kunnen ondersteunen die je van ze vraagt.

5) Aanpassing van de belasting is belangrijk om de pijn onder controle te krijgen. Dit betekent veelal een kortdurende vermindering van (sport)activiteiten, opgevangen door (kracht)oefeningen en alternatieve training (fietsen, zwemmen, crosstrainer, enz.).

6) De bevindingen van beeldvorming (echo, MRI) staan niet altijd in relatie met de pijn. Afwijkingen bij mensen zonder pijn zijn namelijk ook veel voorkomend. Beeldvorming kan wel helpen om een zogenoemde gelegenheidsdiagnose van de huisarts en/of vrienden en kennissen uit te sluiten, lees: veelal is er geen sprake van een slijmbeursontsteking 😉

7) Peesklachten verbeteren zelden op de lange termijn door alleen ‘passieve behandelingen’, zoals medicatie, massage, ultrageluid, ijs, dry-needling, injectie en/of shockwave. Shockwave kan, bij langdurige klachten, naast de actieve therapie, wel bijdragen aan herstelproces.

8) (Kracht)training dient gepersonaliseerd, op maat, te worden aangeboden. Gebaseerd op de pijn EN functie bij het individu. Er mag pijn gevoeld worden, maar niet teveel (max. 3 op een schaal van 0-10) en niet te lang aanhouden na de activiteit (let op de reactie binnen 24-48 uur).

9) Peesklachten sluipen erin, en sluipen er ook uit! Het herstel is veelal een langdurig proces. De pees herstelt langzaam, past zich gradueel aan de aangeboden belasting aan. Heb geduld en vertrouw het proces. Afsnijroutes, het proces versnellen, helpt helaas niet, ga niet te snel.

10) Zorg dat je bij de juiste professional zit. Veelal worden peesklachten niet begrepen, of ten onrechte aangezien voor een slijmbeursontsteking. Word je pijn niet minder, of je activiteiten niet beter, dan is het tijd om een goede professional te raadplegen.

“Alleen ga je snel, samen komen we verder.”

Sterkte daar en tot horens!

Sportieve groet,

Jordi
Check zijn website voor meer informatie: http://jordivanzelst.blogspot.com/

Een bobbel/verdikking bij het gewricht van de grote teen!

Een bobbel/verdikking bij het gewricht van de grote teen!

Dit keer gaat het over…… een veel voorkomende klacht waar mensen mee lopen. Een verdikking aan het gewricht van de grote teen.

In vaktaal een hallux valgus genoemd. Mensen klagen over pijn,pas problemen in de schoen, roodheid en soms zwelling van de verdikking.

(Google afbeeldingen)

Ook bij deze veel voorkomende voet afwijking zijn er vele “raadsheren”die kunnen adviseren en internet wordt door veel mensen geraadpleegd veel “enge verhalen “over mislukte operaties doen de ronde.

Allerlei oplossingen worden aangedragen zoals: spalken om de teen recht te houden,operaties,steunzolen,speciale schoenen, enz enz. Maar…. niet elke verdikking in dit gebied is dezelfde verdikking. Ofschoon het aan de buitenzijde hetzelfde eruit ziet.

(Google afbeeldingen)

Bij Loopfit-Fahner kunnen we door gebruik te maken van medische beeldvorming en voet scans kijken wat er werkelijk aan de hand is. En ook om samen met u te bekijken wat wijsheid is in uw specifieke geval. De vuistregel is, eerst een podologische diagnose en dan pas een plan van aanpak.

Pijn onder de voorvoet

Pijn onder de voorvoet

Pijn onder de voorvoet

Veel mensen lijden aan pijn onder de voorvoeten. In onze praktijk zien we die mensen wekelijks. Met regelmatig allerlei “hulpmiddelen” verschijnen ze bij ons. Vaak na maanden of jaren pijn, van alles al geprobeerd ,gel kussens, lapjes, schoenen met gel maar geen tot weinig pijnvermindering.

 

Biomechanische factoren (beweging)

 

De krachten die op de voorvoet worden uitgeoefend, kunnen metatarsalgie (Voorvoet pijn)  van verschillende ernst veroorzaken.

Factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld; fysieke activiteiten, leeftijd, schoenen, flexibiliteit van de tenen en morfologie (bouw) van de voorvoet. Biomechanische factoren verklaren 90% van alle gevallen van voorvoetpijn.

De metatarsale koppen (Middenvoet beentjes) zijn uitgelijnd langs een harmonieuze curve, zoals beschreven door Lelièvre.

De tenen zijn een functionele uitbreiding van de middenvoetsbeentjes. Elke functionele tekortkoming van de tenen schaadt zowel de schokabsorptie als de voortstuwing, terwijl ook de druk op de koppen van de middenvoetsbeentjes toeneemt. De hallux (grote teen) wordt aangedreven door sterke spieren en speelt een grote rol bij de voortstuwing tijdens de afzet. Beperkingen in de statische, dynamische en mechanische acties van het eerste middenvoetsbeentje zijn cruciaal bij de ontwikkeling van pijn in de overige middenvoetsbeentjes. (Bessea, 2017)

 Een complex verhaal die voeten!

Onderzoek

Bij Loopfit-Fahner maken we eerst een analyse van het karakter van de pijn. U leest het goed , pijn kent een aantal verschillende manifestaties.

  • stekende pijn
  • scherpe pijn
  • tintelingen
  • doffe pijn
  • branderige pijn enz…

 

De “soort” pijn zegt iets over de aandoening!

We kunnen door het maken van een loopanalyse, drukmetingen, bewegingsonderzoek en medische beeldvorming de oorzaak opsporen en samen met u een plan maken welke interventie of hulpmiddel voor u van toepassing zijn.

Werkschoenen en steunzolen

Werkschoenen en steunzolen

Gecertificeerde steunzolen voor werkschoenen

Negen op de tien dragers van veiligheidsschoenen draagt de schoenen zoals de fabrikant ze gemaakt heeft. Maar er is ook een groep die andere, aangepaste inlegzolen nodig heeft. Dit kunnen standaard inlegzolen zijn maar ook orthopedische steunzolen.
Op zich niks mis mee zolang de andere steunzool het loopcomfort ten goede komt, zou u denken. Maar er komt meer bij kijken dan alleen uw loopcomfort. In deze informatie leggen wij u uit wat het wettelijk kader is van veiligheidsschoenen, wat de gevolgen zijn als u van dit wettelijke kader afwijkt en uiteraard bieden wij u ook een oplossing.

Wetgeving voor werkschoenen en veiligheidsschoenen

In Europa zijn er richtlijnen opgesteld voor veiligheidsschoenen. Deze zijn gebundeld in de EN ISO 20345 (EN345). Hierin wordt bepaald waaraan veiligheidsschoenen moeten voldoen en welke klassen er onderkend worden.
Daarnaast is het zo dat producten die verhandeld worden in Europe de CE normering moeten hebben. Hieruit blijkt dat de producten, dus ook werkschoenen en veiligheidsschoenen, aan alle geldende wet- en regelgeving voldoen.

De veiligheidsschoenen met CE normering zijn getest in de staat zoals ze uit de fabriek komen. Dus met de originele inlegzool.
Wanneer u de originele inlegzool vervangt door een andere inlegzool wijken de schoenen af van de geteste norm en vervalt de CE normering. U draagt dan veiligheidsschoenen zonder CE normering.
Voor de wet draagt u geen veiligheidsschoenen meer.

Waarom zijn gecertificeerde steunzolen zo belangrijk?

Wanneer u de originele inlegzolen vervangt, verandert u daarmee de eigenschappen van de schoenen. De twee belangrijkste risico’s die ontstaan zijn een te kleine restruimte en het verlies van de antistatische eigenschappen.
Werkschoenen met een veiligheidsneus beschermen uw tenen tegen een impact van buitenaf. Dergelijke veiligheidsneuzen zijn vaak van staal, aluminium, fiberglas of composiet. De wetgeving schrijft voor dat deze veiligheidsneuzen, ongeacht het materiaal waar ze van gemaakt zijn een indeuk resistentie van minimaal 15.000 newton moeten hebben.

Dit betekent dat er een gewicht van ongeveer 1.500 kilo op de neus mag drukken voordat deze mag indeuken.
U kunt zich voorstellen wanneer er iets op uw neus valt, de neus enigszins indeukt. Om te voorkomen dat uw tenen dan niet bekneld raken of breken, wordt er gewerkt met een restruimte.
De restruimte is de ruimte die overblijft tussen uw tenen en de veiligheidsneus na een impact. Hierdoor kunnen uw tenen bekneld raken en zelfs blijvend letsel oplopen.

Door het gebruik van een niet gecertificeerde inlegzool, een inlegzool die niet van hetzelfde merk is als de werkschoenen, wordt deze restruimte aangetast.
De antistatische eigenschappen worden bepaald door de inlegzool en loopzool. Wanneer deze combinatie wordt gewijzigd wijzigt ook de antistaticiteit.
Werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn pas gecertificeerd als de combinatie van schoen en inlegzool gecertificeerd zijn.

Gecertificeerde steunzolen voor veiligheidsschoenen

Om de CE normering te kunnen blijven behouden met andere (orthopedische) inlegzolen en steunzolen zijn er een aantal fabrikanten die hier een oplossing voor hebben gevonden waarmee uw schoenen gecertificeerd blijven.
Natuurlijk zijn er ook omstandigheden waarin u niet met de standaard inlegzolen uit de voeten kunt. U heeft dan op maat gemaakte steunzolen nodig. Wat kunnen wij u in dit geval bieden?
Er zijn een aantal fabrikanten, waaronder Emma, Bata, Atlas, Lowa die het juiste materiaal en de juiste handleiding voor uw Registerpodoloog kunnen leveren, zodat er gecertificeerde steunzolen gefabriceerd kunnen worden voor uw schoenen. Op deze manier blijven de juiste restruimte en de juiste eigenschappen gewaarborgd.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Loopfit-Fahner beschikt over bijna alle certificaten om veilig werkschoen te voorzien van therapie/steunzolen.

In de bijlagen onderaan dit artikel kunt u zelf bekijken of het type werkschoen in aanmerking komt voor therapie/steunzolen. Staat jouw merk en model schoen op de lijst? Dan mag deze aangepast worden met een therapie/steunzool terwijl de certificering van de schoen behouden blijft. 

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Mail info@loopfitfahner.nl of bel ons gerust op tel. 0756160726.

Prestatie verbetering?

Prestatie verbetering?

In oktober 2019 werd er voor het eerst een marathon gelopen onder de twee uur, om precies te zijn: 1 uur 59 minutes 40 seconden door Eliud Kipchoge.

Een prestatie van wereld voormaat die gepaard ging met de nodige aandacht. De aandacht vooral gefocust op de schoenen waarmee de prestatie tot stand is gekomen.

Prestatie verbeteringen in de sport door materiaal.

Inmiddels een geaccepteerde innovatie en vooral de afgelopen jaren in toenemende mate populair binnen de topsport.

De eerste dingen die bij mij in gedachten komen is de opkomst van de klapschaats die in de top in gebruik werd genomen in 1996. Ook het pak van Tom Dumoulin speciaal voor hem ontwikkelt om zijn prestatie met het tijdrijden nog optimaler te krijgen. Verschillende sporten met innovatie waarin wetenschappelijk onderzoek, het analyseren van het individu en materiaal een belangrijke rol speelt.

 

De invloed van de wetenschap in de ontwikkeling van hardloopschoenen is immens en blijkt dus ook een sportprestatie te beïnvloeden door het gebruik van, in dit geval, de Nike Alphafly.

Nike Alphafly, een hardloopschoen met een flinke hiellift en carbon veer. Het activeert een spring mechanisme. Wetenschappers vermoeden dat Oost-Afrikanen het snelst lopen op de nieuwe schoen vanwege hun hoge pasfrequentie. Daardoor is hun contacttijd met de grond kort. Hoe harder en korter de klappen op de zool, des te meer energie er terug lijkt te komen vanuit de veer. Dat zetje maakt lopen minder vermoeiend, dus kan er langer op een hoog tempo worden gelopen.

Voor een voetkundig specialist interessante stof. Wat betekent dit tijdens het gebruik van therapie zolen? De focus bij het gebruik van therapie zolen zoals het woord zegt ligt op therapie en niet direct op het verbeteren van sport prestaties.

Toch zie ik in de praktijk een toenemende mate van vraag naar prestatie verbetering door middel van een in-shoe (Therapie zool) techniek. Niet alleen vanuit de topsport maar ook vanuit de actieve  recreatieve sporten of wandelaar.

 

We zien het in het voetbal, wielrennen, het hardlopen en ook bij de wandelaar. Uit ervaring weten we dat het per individu verschillend is hoe het lichaam reageert op het gebruik van ‘corrigerende/grondreactiekracht veranderende elementen’

Belangrijk in ons vakgebied, het individu. Een zool wordt op de voet gemaakt en is dus altijd custom made.

De functie van een therapie zool kan een directe en indirecte verandering van de klacht opleveren. We hebben tijdens het bewegen te maken met externe en interne krachten.

Belangrijk in het lopen zijn normaalkrachten en schuifkrachten en het effect van deze krachten zijn te beïnvloeden door een therapie zool. (Griffiths, 2020)

Thomas Allen is hoofddocent bij de afdeling Engineering aan de Manchester Metropolitan University.

Hij onderzoekt al jaren de effecten van hardloopschoenen en prestatie verbetering door technologie.

 

 “Ik geloof dat de toekomst van hardloopschoenen in duurzaamheid en maatwerk ligt. In de toekomst kunnen mensen hun eigen schoenen naar eigen voorkeur ontwerpen. Ik geloof ook dat schoenen zullen worden ontworpen om beter aan de behoeften van de hardloper te voldoen. We kunnen bijvoorbeeld controleren hoe iemand in het lab rent en vervolgens speciaal voor hem een ​​paar schoenen ontwerpen” (Thomas Allen)

 

Ik denk dat we zijn toekomst visie met therapie zolen en een gerichte preventieve screening deels al uitvoeren maar dat er nog meer winst te behalen is.

We veranderen de effecten van verschillende krachten vanuit de enkel op het bewegingsapparaat.

Op dit moment vooral na een blessure of aanhoudende lichamelijke klachten. Maar wat als we dit binnen de topsport en het recreatief sporten meer preventief gaan toepassen?

Als we in kaart kunnen brengen per individu of er aanleiding is tot een extra aanvullende voorziening om te voorkomen dat het plezier de prestatie of het doel beperkt wordt door een opkomende blessure?

 

We weten dat het ontstaan van een hallux valgus veroorzaakt kan worden door een beperkte range of motion (beweging) van de grote teen. Die beperkte beweging kan verschillende oorzaken hebben die al vanaf de geboorte aanwezig kunnen zijn en tijdens intensief bewegen een overbelasting veroorzaken. (R.Scherer, 2007)

Door een beperking gaat het lichaam op anderen plekken compenseren of juist overbelasten. Beide zorgen voor een prestatie beperking en zo zijn er tal van aandoeningen die we vooraf in kaart kunnen brengen met het gericht screenen.

 

De beperking van de beweging kun je tijdens een screening vooraf goed in beeld brengen door lichamelijk onderzoek, echografische dynamische testen en infrarood onderzoek. (Lionel Pesquer 1, 2016) (Carmona, 2016)

Met de resultaten vanuit het onderzoek kunnen we een gericht blessure preventieplan maken.

Met technische innovaties zoals loopanalyses met drukmetingen, thermografie en dynamische echografie, zolen techniek en training op maat is steeds meer mogelijk en voorkomen is beter dan genezen.

Bij Loopfit Fahner spannen we ons voortdurend in om prestaties te verbeteren: hogere kwaliteit, kortere doorlooptijden, ketenverkorting, nog meer tevredenheid bij klanten, nog betere interne en externe samenwerking en dat:

 

Maakt ons werk uitdagend en leuk!

The runshoe quest

The runshoe quest

Hardlopen is in Nederland nog steeds een van de meest populaire sporten.

Het aanbod van hardloopschoenen en de verschillen hierin is groot en dit kan het voor een beginnende hardloper moeilijk maken om de juiste schoen te kiezen. 

De vraag die ik regelmatig hoor in mijn praktijk, wat voor een schoen adviseert u?

 

Meestal laat ik de vraag een paar minuten zweven om vervolgens met een goed advies te komen…..een schoen die lekker zit!? 

De meeste patiënten kijken me dan wat bedenkelijk aan om vervolgens de vraag te verduidelijken.

Ik bedoel, moet ik zo’n blok erin of juist niet? Of moet ik op blote voeten gaan hardlopen?

Je leest het al, veel vragen en onduidelijkheden omtrent hardloopschoenen.

 

Een veelgebruikte manier om hardloopschoenen aan te meten is op basis van het type voet, een hoge mediale boog, een lage mediale boog of een neutrale/normale mediale voetboog. 

Vanuit de historie is altijd gebruikgemaakt van deze drie voettypen en de hierbij horende schoen, maar waar deze theorie op gebaseerd is blijft onduidelijk. (of ik heb er geen weet van)

Toch blijven Veel lopers hun schoenen kopen in een hardloop speciaal zaak en laten zich via loopbandtesten, footscans adviseren welk type schoen voor hen het beste is. Want stel dat je een verkeerd paar schoenen koopt dan loop je een verhoogd risico op blessures en dat wil je koste wat kost voorkomen, toch?

 

Professor Benno M Nigg stelt dat het maken van een loopanalyse of op basis van voettype hardloopschoenen aanmeten, weinig tot geen nut heeft. 

Nigg, professor emeritus aan de universiteit van Calgary en een wereldwijde autoriteit op het vlak van biomechanica met onder meer veel publicaties over sportschoenen op zijn naam, is van mening dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat een ‘aangemeten’ hardloopschoen blessures voorkomt. http://bjsm.bmj.com/content/early/2015/07/28/bjsports-2015-095054?sid=533ee525-30b1-4b81-b6c8-f621d85f7e6f

 

Ik hoor je denken…maar wat is dan wel de manier om de voor mij perfecte schoen te vinden!?

Betekent dat nu dat het niet uitmaakt welke schoenen je aantrekt? 

Het is wel degelijk van belang de juiste schoen te kiezen en je te laten adviseren door een specialist.  Maar de criteria voor het kiezen van de juiste schoen moet volgens Nigg en verschillende andere onderzoeken liggen bij het loopcomfort en niet bij bescherming zoals de loopschoen fabrikanten ons willen doen geloven.

Uit veel onderzoek komt maar een criteria duidelijk naar voren. COMFORT. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek t.a.v. hardloopschoenen is nog veel onduidelijk als het gaat om blessures en er zal in de komende jaren hopelijk meer onderzoek komen.

Voor nu is het belangrijk dat u zich realiseert dat hardloopblessures multi factoren hebben en dat alleen een schoen dit niet kan voorkomen.